© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Από τα κατάλοιπα του μακαριστού π. Α. Χ. Τσίτσα

Στη σειρά «Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών»


Κυκλοφορεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η μελέτη του μακαριστού π. Α. Χ. Τσίτσα (1930-2001) «Γράμματα του Leonardo Grattagliano στον Giovanni Acton», στη σειρά «Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών» (Μουσείο Σολωμού – Κέρκυρα 2011), για τα 10 χρόνια από την απώλεια του ιερωμένου ερευνητή. Πρόκειται για επιλογή έξι κειμένων-επιστολών, που προέρχονται από το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης της Ιταλίας. Τα συνέταξε και τα έστειλε ο διπλωματικός εντεταλμένος (πρόξενος;) του Βασιλείου των Δύο Σικελιών Leonardo Grattagliano, με σκοπό να αναφέρει κυρίως διάφορα αξιοσημείωτα περιστατικά που συμβαίνουν στο νησί και στον ευρύτερο Ιόνιο χώρο, από το 1799 έως το 1802 (Επτάνησος Πολιτεία). Ο παραλήπτης των επιστολών Giovanni Acton υπήρξε πανούργος και παντοδύναμος Πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών του βασιλέα της Νάπολης και Σικελίας Ferdinando IV. Ο μελετητής αναλύει την εποχή και διευκρινίζει διάφορα ζητήματα γύρω από το θέμα του. Σε συνοπτική εμπεριστατωμένη εισαγωγή, περιλαμβάνει τα κείμενα (στην ιταλική) με περίληψη του κάθε κειμένου και σχολιάζει στο τέλος κάθε επιστολής διάφορα σημεία.
Η μελέτη αυτή βρέθηκε στα κατάλοιπα του π. Α.Χ. Τσίτσα κι αποτελεί προσφορά της Πρεσβυτέρας Σοφίας, χήρας π. Αθανασίου Τσίτσα προς την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος από το 1987 μέχρι τον θάνατό του). Η μεταγραφή από το χειρόγραφο είναι του Δημήτρη Κονιδάρη, η φιλολογική επιμέλεια της Νέλλας Πανταζή και η φροντίδα των ιταλικών κειμένων του Dr. Diego DOria.

*** Στη φωτογραφία, ο π. Αθανάσιος Τσίτσας, στο αριστερό άκρο ο Δημήτρης Κονιδάρης και στο δεξί άκρο ο Θεοτόκης Ζερβός (ιατρός, και επίσης ποιητής, μέλος της συντακτικής επιστροπής του Πόρφυρα). Η φωτογραφία πρέπει να είναι περί το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails