© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ζωή σε μια φάρμα στο χωριό Goba της Μοζαμβίκης


































Ήταν χθες το μεσημέρι, 1η Φεβρουαρίου 2012, που βρέθηκα στο χωριό Goba της Μοζαμβίκης, πολύ κοντά στα σύνορα με το βασίλειο της Σουαζιλάνδης. Ζέστη καυτή και καυτότερα συναισθήματα. Δεν σκέφτηκα μάλιστα το αντιηλιακό (νομίζοντας πως εδώ ο ήλιος είναι παίξε-γέλασε) και σήμερα υποφέρω από ηλίαση.

Η ζωή στην Goba, όπως σάς έλεγα χθες, είναι πολύ φτωχική, σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές "πολιτισμένες" προδιαγραφές. Επισκέπτομαι με τον φιλικό συνοδό μου ένα -μικρό σχετικά- αγρόκτημα έξω από το χωριό, όπου εκτρέφονται αγελάδες. Εδώ την υπευθυνότητα έχουν πέντε άτομα από το Μαπούτο, οι οποίοι ζουν "πλουσιοπάροχα", όπως διαπιστώνετε κι εσείς από τις ανωτέρω φωτογραφίες. Μην απορείτε και σπεύσετε να χαμογελάσετε! Η ζωή τους είναι πολύ αναβαθμισμένη: Μπορούν να ζουν στα πέντε αυτά μικρά σπιτάκια από τσιμεντόπλινθους, όταν η πλειονότητα των άλλων κατοίκων στο χωριό και στην όλη περιοχή ζουν σε χορτάρινες καλύβες, έρμαια στις διαθέσεις των καιρών. Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος τούς παρέχει μισθό αξιοπρεπή (σε ευρώ: 50 στους μικρούς, 100 στους μεγαλύτερους και πεπειραμένους - αυτό είναι το μηνιάτικο των εργατών στη χώρα), τα ιατροφαρμακευτικά τους, το ηλεκτρικό τους με μπαταρίες φορτιζόμενες από τον ήλιο, όχι όμως και τηλεόραση, διότι... οι βραζιλιάνικες σειρές που μεταδίδονται, διαφθείρουν τον φτωχό λαό και πολύ εύκολα μπορούν να οδηγήσουν τους καλύτερους συνεργάτες σε κλέφτες ή εγκληματίες(!!!). Τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν κατά κόρον -όπως λέγαμε στην χθεσινή αναφορά μας- αλλά και οι γυναίκες, οι οποίες έρχονται περιστασιακά από την πρωτεύουσα για να συντροφέψουν τους ξενιτεμένους συζύγους τους.

Βεβαίως, αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ ενδημεί η απιστία, κυρίως από πλευράς του άνδρα, ο οποίος ενδεχομένως να έχει 5-6 φιλενάδες εδώ κι εκεί και καμιά δεκαριά εξώγαμα με αυτές, αλλά και η πορνεία των κοριτσιών με λευκούς και δη ηλικιωμένους, ώστε να αποκατασταθούν μ' ένα σπίτι και μια κάπως καλύτερη ζωή. Εξ όλων αυτών το AIDS μαστίζει την χώρα από άκρη σε άκρη. Πληροφορούμαι ότι σε μιαν έρευνα που έγινε σ' ένα καλό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Μαπούτο, βρέθηκαν να έχουν AIDS τα 2/3 των μαθητών...

Αυτά για σήμερα. Σάς αφήνω και θα ξανασυναντηθούμε οσονούπω, με μια στάση στην κωμόπολη Boane της Μοζαμβίκης. Καληνύχτα από Μαπούτο!

π. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails