© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο Ισπανός Πρόξενος στην Κέρκυρα Λορέντζο Μαμπίλη και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Κέρκυρα - Μουράγια), στα πλαίσια προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του ποιητή στον Δρίσκο (1912). Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 και ώρα 20.00 θα μιλήσει ο κ. Μιχάλης Πολίτης, αναπλ. Καθηγητής στο Τμ. Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Η Κέρκυρα του 19ου αιώνα μέσα από αρχειακό υλικό του Προξένου της Ισπανίας στην Κέρκυρα Λορέντζο Μαμπίλη».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πάππος του ποιητή, ευπατρίδης Don Lorenzo Mabili de Bouligny (Ισπανία 1765-Κέρκυρα 1853) είχε υπηρετήσει ως Πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα από το 1803 έως το 1812, και το 1825 πολιτογραφήθηκε Ιόνιος. Στην Κέρκυρα παντρεύτηκε μια νέα της κερκυραϊκής αριστοκρατικής οικογένειας Πιέρρη, και μετά τον πρόωρο θάνατό της την επίσης Κερκυραία αριστοκράτισσα Αικατερίνη Δούσμανη. Απέκτησε δύο τέκνα, την Αδελαΐδα, κατόπιν σύζυγο του Ιταλού De Chirico (και γιαγιά του Ιταλού ζωγράφου Giorgio de Chirico) και τον Παύλο, πατέρα του ποιητή, που έζησε στην Κέρκυρα. Ο Παύλος Μαβίλης (1814-1895) παντρεύτηκε την Κερκυραία αριστοκράτισσα Ιωάννα, κόρη του κόμητα Ανδρέα Καποδίστρια-Σούφη, μικρανηψιά του Ιωάννη Καποδίστρια και εξαδέλφη από μητέρα του κατόπιν πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη. Ο ποιητής γεννήθηκε στην Ιθάκη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δικαστής του Ιονίου Κράτους, και βαπτίσθηκε κατά το ορθόδοξο δόγμα.
Ο παππούς και ο πατέρας του ποιητή (Λορέντζο και Παύλος) είναι ενταφιασμένοι στο Καθολικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Ο ποιητής ενταφιάστηκε στο Δρίσκο. Στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας (ορθόδοξου δόγματος) υπάρχει οικογενειακός τάφος όπου μεταξύ διαφόρων συγγενών είναι ενταφιασμένη η μητέρα του ποιητή Ιωάννα Καποδίστρια-Σούφη (1822-1888), ενώ υπάρχει και λήκυθος με χώμα από τον Δρίσκο, όπου σκοτώθηκε ο ποιητής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails