© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τιμή στον εθνεγέρτη ρασοφόρο και δάσκαλο του Σολωμού ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΑΡΤΕΛΑΟ

Το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο πραγματοποιεί φιλολογικό μνημόσυνο για το μεγάλο Εθνεγέρτη Αντώνιο Μαρτελάο (1754-1819), σήμερα, Σάββατο 26 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., στον ιερό ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, δηλαδή στον ίδιο χώρο, όπου είχε ιδρύσει το σχολείο του και δίδασκε την ελληνική γλώσσα δωρεάν, εμψυχώνοντας συγχρόνως τους μαθητές του για το όραμα της Ελευθερίας. 

Για όσους δεν γνωρίζουν τον Αντώνιο Μαρτελάο, πρόκειται για τον κυριότερο εκπρόσωπο του εθνικοαπελευθερωτικού πνεύματος, το σοφό ιεροκήρυκα, τον ελληνοδιδάσκαλο, ποιητή και συγγραφέα, τον πρόδρομο της ελληνικής ανεξαρτησίας, δάσκαλο των μεγάλων: Σολωμού, Φωσκόλου, Κάλβου, Καντούνη, Γουζέλη, των Κολοκοτρωναίων, των αδελφών Νικηταρά και πολλών άλλων Ζακυνθινών αγωνιστών της Εθνεγερσίας. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, μετά το Τρισάγιο στην προτομή του Αντωνίου Μαρτελάου και την κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές, θα γίνει σύντομη αναφορά στον Μαρτελάο από τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Στ. Παπαδάτο, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: "Αντώνιος Μαρτελάος" από το Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τους ακόλουθους εκκλησιαστικούς ύμνους: Ave Maria του Franz Peter Schubert και Ave Verum Corpus του Amadeus Mozart, που ερμηνεύει η Σοπράνο Άννα Μαρία Αδαμίδου. Συνοδεύει η Ομάδα Νεανίδων Πλάνου (Διον. Αβούρη, Αθ. και Α. Γκούσκου, Ιωάν. Αυγουστίνου, Άννα Κάνδηλα, Αγγ. και Κατ. Μαμφρέδα, Βαλ. Πάντου και Ιωάν. Σουχλέρη). Υποστηρίζονται από τους κ.κ. Δ. Παπαδάτο, Θ. Λειβαδά, Δ. Φλάμπουρα και Δ. Κοριανίτη.

Το πρόγραμμα θα καταλήξει με απαγγελία ποιημάτων του ίδιου του Μαρτελάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails