© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ο «Πόρφυρας» Νο 144, με σελίδες για τον Ελύτη


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 144, Ιούλιος-Σεπτέμβρης 2012), με το οποίο το περιοδικό εισέρχεται στον 33ο χρόνο ανελλιπούς (μη κερδοσκοπικής) κυκλοφορίας του, οι εκδότες, μετά την απρόσμενη επιτυχία αναζήτησης ελπίδας σε ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, επεκτείνουν το εγχείρημα με τον δοκιμιακό λόγο για δημιουργούς οικουμενικής ματιάς, που οραματίστηκαν τη συλλογική πνευματική αναγέννηση, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Νίκος Καζαντζάκης κι ο Οδυσσέας Ελύτης, με έμφαση στον τελευταίο.
Το δοκίμιο για τον Κάλβο, υπογράφει ο Μιχαήλ Πασχάλης, τα δοκίμια για τον Ελύτη υπογράφουν η Ανδρομάχη Μπάτζιου, η Γιώτα Τεμπρίδου, ο Περικλής Παγκράτης και ο Νάσος Μαρτίνος, για τον Καζαντζάκη η Σταυρούλα Τσούπρου και για τον Παπαδιαμάντη ο Ανδρέας Φουντουλάκης.
Στο τεύχος επίσης, ποίηση των Θανάση Παπαθανασόπουλου, Παύλου Πέζαρου και Γιάννη Στρούμπα, πεζογραφία της Soledad Puértolas σε μετάφραση της Βιργινίας Χορμοβίτη, και του Γιώργου Παναγιωτίδη, καθώς κι ένα άγνωστο κεφαλονίτικο μονόπρακτο μελόδραμα  από την Χ. Σταματοπούλου–Βασιλάκου.  
Τις σελίδες «περίπλους», με σχόλια, επισημάνσεις, μικρές επιστροφές και κριτική, υπογράφουν οι: Στυλιανή Παντελιά, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, Νίκη Eideneier, Κώστας Σουέρεφ και Δήμητρα Μήττα.     
Το τεύχος περιλαμβάνει επίσης ξανά την προκήρυξη του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού για το βραβείο «Περιοδικό “Πόρφυρας” ‒ Γιώργος Ν. Κάρτερ». O Γιώργος Ν. Κάρτερ ως γνωστόν έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, ωστόσο ο ποιητικός διαγωνισμός ισχύει όπως τον εμπνεύσθηκε ο εκλιπών.
Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης: «Το λογοτεχνικό γράψιμο παρέχει πρωτίστως την αισθητική απόλαυση. Αλλοίμονο όμως αν κάτω από τις λέξεις δεν ανακαλύψουμε την προσήλωση στο συλλογικό όραμα. Βλέπουμε πάντα     έ τ σ ι     την πεζογραφία και την ποίηση, ως παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η συμβολή του δοκιμιακού λόγου (στον οποίο το περιοδικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση) σ’ αυτό είναι αναντίρρητη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails