© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σειρά σημαντικών εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών


Σειρά σημαντικών εκδηλώσεων προγραμματίζεται για το προσεχές χρονικό διάστημα από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, η οποία συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της στο «Μουσείο Σολωμού». Εκτός από τις επιμέρους ομιλίες, που θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη, και θα ανακοινώνονται ειδικά, έχουν προγραμματιστεί και οι ακόλουθες εκδηλώσεις:


α. Εκδηλώσεις για το έτος Λορέντζου Μαβίλη

Όπως είναι γνωστό, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών έχει πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους 2012 σειρά εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από τον ηρωικό θάνατο του Λορέντζου Μαβίλη στον Δρίσκο της Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με Επιστημονική Διημερίδα για τον Ποιητή, που πραγματοποιήθηκε την 28 και 29 Απριλίου 2012. Θα ακολουθήσουν: 1) Ομιλίες για τον Μαβίλη των καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χανς Σλουμ και Νίκου Παπαδημητρίου, 2) Σε συνεργασία με την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας θα τελεστεί μνημόσυνο στο Καθολικό Νεκροταφείο Κερκύρας στον τάφο των πατέρα και παππού του Λορέντζου Μαβίλη. (Ο Ποιητής είναι ενταφιασμένος στον Δρίσκο), 3) Οι εκδηλώσεις Μαβίλη αναμένεται να συνδυαστούν και με απόδοση τιμής στον στενό φίλο του Ποιητή, τον πεζογράφο Κωνσταντίνο Θεοτόκη, στους Καρουσάδες και γενικότερα στη βόρεια Κέρκυρα, με εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης, 4) Την 28η Νοεμβρίου 2012, ημέρα του θανάτου του Ποιητή στον Δρίσκο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στα Ιωάννινα με συνδιοργάνωση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, 5) Τέλος, είναι έτοιμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο έκτος τόμος των «Κερκυραϊκών Χρονικών», που εκδίδει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, με αφιέρωμα στον Λορέντζο Μαβίλη. Στον τόμο περιλαμβάνονται δώδεκα επιστημονικές ανακοινώσεις για τον Ποιητή.

β. Τιμητικές εκδηλώσεις για Επτανήσιους Δημιουργούς (Νίκιας Λούντζης, Σπύρος Κατσίμης, Θεοτόκης Ζερβός).

Συνεχίζοντας τις τιμητικές εκδηλώσεις για Επτανήσιους πνευματικούς ανθρώπους, το Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών αποφάσισε να τιμήσει στο άμεσο μέλλον με τιμητικές εκδηλώσεις, τον κορυφαίο Ζακυνθινό μελετητή της επτανησιακής παράδοσης, πεζογράφο και Πρόεδρο του «Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων» Νίκια Λούντζη, καθώς και τους Κερκυραίους ποιητές Σπύρο Κατσίμη και Θεοτόκη Ζερβό.

γ. Επιστημονικό Συνέδριο για τους υπερρεαλιστές ποιητές Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο.

Με τίτλο «Ανδρέας Εμπειρίκος – Νίκος Εγγονόπουλος / άνευ ορίων άνευ όρων» θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο για τους δύο μεγάλους υπερρεαλιστές ποιητές της γενιάς του ’30, που σημάδεψαν τη νεοελληνική ποίηση. Στο τριήμερο αυτό θα υπάρξουν 27 επιστημονικές ανακοινώσεις, ενώ αναμένεται να παραστούν και τα παιδιά των τιμωμένων ποιητών Λεωνίδας Εμπειρίκος και Ερριέττη Εγγονοπούλου.

δ. Συνεργασία με το «Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων».

Στα πλαίσια της γενομένης αδελφοποίησης των δύο Μουσείων Σολωμού σχεδιάζεται προσεχώς μια λεπτομερής παρουσίαση στο «Μουσείο Σολωμού Κερκύρας» του «Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων» από την διευθύντρια του Μουσείου της Ζακύνθου Κατερίνα Δεμέτη. Θα εξετασθεί ακόμα η δυνατότητα εκδηλώσεων για τον γνωστό ιστοριοδίφη Σπυρίδωνα Δε Βιάζη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και έζησε στη Ζάκυνθο, όπου και κατά τον 19ο αιώνα εξέδωσε τα έργα των Διονυσίου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου και Αντωνίου Μάτεσι, ενώ δημοσίευσε πλήθος μελετών για την ιστορία της Επτανήσου.
Για όλες τις εκδηλώσεις της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (οι οποίες έχουν πάντα ελεύθερη είσοδο) θα αποστέλλονται σταδιακά ενημερωτικά δελτία στα Μ.Μ.Ε., σε ιστοσελίδες, facebook, καθώς και στους σχετικούς πίνακες e-mail της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails