© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θα έβλεπε σήμερα η Φωτεινή Σάντρη, προτού πέσει από τον Κόκκινο Βράχο;


Το 1949, ο Γρηγόρης Γρηγορίου μετέφερε στην οθόνη το μυθιστόρημα του Γρηγόριου Ξενόπουλου "Κόκκινος Βράχος". Στο έργο αποτυπώνεται ο έρωτας της Φωτεινής Σάντρη με τον Άγγελο, τον εξάδελφό της. Εκείνος τελικά, νυμφεύεται μιαν Αθηναία, τη Λίζα Βλαστού, δεδομένου ότι το κοινωνικό status της εποχής οδηγούσε τον παράνομο αυτόν δεσμό στο μη παρέκει. Τι κάνει τότε η Φωτεινή; Γκρεμίζεται από τον Κόκκινο Βράχο -έναν κοκκινωπό λόφο / βράχο στο βόρειο άκρο τση Χώρας τση Ζάκυθος- και έτσι επήλθε η... κάθαρση στο δράμα. 

Σήμερα το μεσημέρι βρεθήκαμε, όλως τυχαίως, πάνω ακριβώς στο φρύδι του Κόκκινου Βράχου, εκεί δηλαδή, όπου η Φωτεινή του Ξενόπουλου, έδωσε τραγικότατη λύση στο Άλυτο... Αποτυπώσαμε το θελκτικό τοπίο τριγύρω έως τον Σκοπό και τα βουνά του Μοριά, επιχειρώντας να δούμε τι θα έβλεπε σήμερα η Μελλοθάνατη, εάν ξαναβρισκόταν στον ίδιο τόπο. Ακολουθούν οι σχετικές φωτο-αποτυπώσεις μας και κλείνει η σημερινή ανάρτησή μας με ολόκληρη την ταινία "Κόκκινος Βράχος" του Γρηγορίου, όπου -σημειωτέον- έχουν διασωθεί κινηματογραφικά ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το Zante μας, προτού το κατασπαράξει οριστικά η Σεισμοπυρκαγιά του 1953. Αξίζει να την δείτε!!!











Ολόκληρη η ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου (1949)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails