© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Αναμεταδίδουμε ζωντανά MEGA

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πηγές, πηγάδια και άλλα τινά στο Zante [3ο μέρος: Μια άγνωστη πηγή του 1203]

Εξερευνά και φωτογραφίζει Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή


Αφού ανέλαβα, σχεδόν πατριωτικά, να ψάχνω εδώ κι εκεί και να παρουσιάζω τις τόσο ενδιαφέρουσες βρύσες και τις πηγές του νησιού μας, στο εξής όποιον συναντώ, του απευθύνω την πανομοιότυπη ερώτηση: «Μήπως ξέρεις καμιά πηγή ή πηγάδι στην γειτονιά σου;»

Πριν λίγες ημέρες, κάνοντας την ίδια ερώτηση στην φίλη μου, την Νάγια Κ., μου λέει: «Έλα να δεις μια πηγή, που είναι στο κτήμα μας». Χαράς ευαγγέλια! Πήγα κι έμεινα άναυδη. Δείτε ανωτέρω τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες, που δημοσιοποιούμε, εδώ στο πολυπεριοδικό του ΙΣΚΙΟΥ μας, μετά από την άδειά της! Εννέα φωτογραφίες, όσο χίλιες λέξεις η καθεμιά!!!

Η επιγραφή, που ξεδιακρίνουμε στο εμπρόσθιο μέρος της πηγής, γράφει στα λατινικά:

MCCIII
RENOVATA
MDCCLX

[1203
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ 
1760]

Η πηγή ετούτη, που μάς γυρίζει πολύ πίσω στον χρόνο, διατηρείται σε άριστη κατάσταση μ’ ελάχιστα προβλήματα στην επιβίωσή της. Αποτελείται από δύο τμήματα: την πρόσοψη της βρύσης και, σε μικρή απόσταση, την δεξαμενή, στην οποία συγκεντρώνονται τα νερά και η οποία έχει εσωτερικά πέτρινα σκαλοπάτια [δείτε σχετική φωτό], πιθανά για να είναι εύκολος ο καθαρισμός της κι ένα εσωτερικό τόξο, το οποίο δεν μπόρεσα να δω, διότι ήταν γεμάτη νερό.

Εντύπωση μού προκάλεσε ο σταλακτίτης (;), ο οποίος έχει δημιουργηθεί από το νερό, που έτρεχε τόσα χρόνια από το στόμιο της πηγής! Μου θύμισε αμέσως το ρωμαϊκό υδατογέφυρο της Μονής Λουκούς, στην Αρκαδία!

Ανατρέχοντας στο περισπούδαστο περιηγητικό έργο "ZANTE" του Αυστριακού Αρχιδούκα Λουδοβίκου Σαλβατόρ, στη σελίδα 434 του 1ου τόμου, διαβάζω ότι, σύμφωνα με μια στατιστική που συντάχθηκε το 1811, υπήρχαν επτά πηγές και αναβρυτικά πηγάδια στην πόλη. Να είναι, άραγε, κάποια από αυτές;

Απορίας άξιον όμως είναι ότι δεν την βρήκα ν’ αναφέρεται κάπου από τον Ντίνο Κονόμο στο ιστοριοδιφικό-ιστορικό έργο του, αν και η επιγραφή της δείχνει ότι είναι παλαιότερη και από αυτήν ακόμη την βρύση του Κρυονεριού, η οποία φέρει την χρονολογία 1736 (MDCCXXXVI).

Ακρωτήρι Ζακύνθου, 12 Ιουλίου 2012
Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails