© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Μια βραδιά για τον Βρεττάκο, τον Νικηφόρο της Νεοελληνικής Ποίησης

Μικρό σχόλιο και φωτογραφίες από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια






Για την αποψινή περί Βρεττάκου βραδιά τής ΧΕΝ Ζακύνθου είχαμε κάνει σχετική προ-αγγελία εδώ. Εκατό χρόνια μετά την γέννησή τού Λάκωνα Δημιουργού, ο λόγος του κατόρθωσε να μάς συγκινήσει και να μάς αναστατώσει γόνιμα.

Η φιλόλογος Μαρία Ρουκανά-Αμπελά, η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Τζίνα Δράκου, οι συνθέτες Διονύσης Μπουκουβάλας και Ιάκωβος Κονιτόπουλος, οι ερμηνευτές Κατερίνα Μποτώνη και Αλέξανδρος Αμανατίδης, η ζωγράφος Θάλεια Ξενάκη, η καθηγήτρια πληροφορικής Αγγελική Δαλακιάρη, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά ή ένα ματζέτο φιόρα (ανάλογα με το αν οι στίχοι τού τιμώμενου Ποιητή ήταν οργισμένοι ή θωπευτικοί), κατόρθωσαν να εισαγάγουν το πολυπληθές κοινό της Ζακύνθου στον αναστατικό λόγο του Νικηφόρου της Ελληνικής Ποίησης. 

Όντως, ο Βρεττάκος αποτελεί την λεβεντιά του Έλληνος Λόγου. Πότε με λακωνική αυτοσυγκράτηση και πότε με λυρική διαχυτικότητα απαθανατίζει το "απ' αρχής και μέχρις των εσχάτων" της φυλής μας, αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου γένους, με σημείο εκκίνησης και αναφοράς το κοινό χρέος όλων μας στην Αγάπη! 

Άξιον και δίκαιον, λοιπόν, ότι η ζακυνθινή ΧΕΝ είχε την έμπνευση να τιμήσει έναν Δημιουργό, του οποίου ο Ταΰγετος τού προσώπου του, λαξεμένος λες από τα δι-ανθρώπινα και δι-ελληνικά πάθη, θα μπορούσε ν' αποτελέσει το "σήμα κατατεθέν" της διαχρονίας μας. 

Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους, όσοι μόχθησαν για την άψογη αποψινή μετάληψη ποιητικού λόγου! Εύγε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails