© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κατανυκτικό και λαμπρό το Χριστουγεννιάτικο Β5 «Αληθώς»

  Χθες βράδυ στον ναό τής Παναγούλας Μπανάτου  
   Φωτογραφίες: Γιάννης Καποδίστριας   

Στον απαστράπτοντα και κατάμεστο από Ζακυνθινούς Ναό τής Παναγούλας Μπανάτου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η 5η σύναξη τού εφετινού β΄ κύκλου του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», η οποία αφορούσε στην επικείμενη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατανυκτικό και συνάμα μεγαλειώδες το εορταστικό κλίμα.

Κεντρικός ομιλητής της επίσημης αυτής βραδιάς ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος παρουσίασε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καυτό θέμα: «Χριστούγεννα και Βία». Με την γλυκύτητα που τον διακρίνει αναφέρθηκε στο πώς η Σάρκωση του Θείου Λόγου μπορεί να τελεσφορήσει ευεργετικά για την ανθρωπότητα, εάν ο Θεός αφεθεί να γεννηθεί στην ψυχή ενός εκάστου. Μεταξύ πολλών βαρυσήμαντων θεολογικών σκέψεων, τόνισε: «Όσο και αν φαίνεται ότι η βιαιότητα θα παραμένει μόνιμη και φρικαλέα κατάσταση στη σκηνή τής ανθρωπότητας, τελικά το μέλλον ανήκει στο Νεογέννητο, που είναι “Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος”! Αυτό υψώνεται ως αιώνιο σύμβολο κατά της βίας!».
Για να καταλήξει: «Αληθώς γεννάται για χάρη μας Λυτρωτής! Όσοι Τον έχουν εμπιστευθεί και Τον έχουν αγαπήσει γνωρίζουν βιωματικά ότι το Βρέφος τής Βηθλεέμ είναι ο άκτιστος, ο άχρονος και ακατάληπτος Θεός, ο οποίος προσλαμβάνει την κτιστή, φθαρτή και θνητή ανθρώπινη ύπαρξη, για να οδηγήσει στην υπέρβαση κάθε μορφής βίαιου καταναγκασμού κι εντέλει στην κατά χάριν μετοχή τής αναστημένης ζωής Του. Πίσω λοιπόν από τον Ένα και Κύριο, τον νικητή της βίας, όλοι εμείς προσθέτουμε εκατομμύρια δυνατότητες. Μην αφήσουμε την Ελπίδα μας να λυγίσει, όσο κι αν γίνεται πανταχόθεν προσπάθεια υποσκέλισης και βιασμού της. Κυρίως και πρωταρχικώς, ας καταστείλουμε την δική μας επιθετικότητα, στις πράξεις, τα λόγια, τους τρόπους μας, εμπνεόμενοι και αντλώντας δύναμη από τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Χριστό, του Οποίου την Γέννηση προεορτάζουμε». [Σημείωση: Ολόκληρη η ομιλία θα δημοσιευθεί αύριο στο Νυχθημερόν].

Στο δεύτερο μέρος τής Σύναξης, η Εκκλησιαστική Χορωδία τού ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση τού Χοράρχη της κ. Διονυσίου Πόθου έδωσε Συναυλία, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι ιεροψάλτες του νησιού, όπως οι: Δημήτρης Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Αντώνης Πέττας, Διονύσιος Σούρμπης, αποδίδοντας υμνογραφήματα τού Αγίου Δωδεκαημέρου, τόσο κατά το βυζαντινό, όσο και κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος. Η Ελένη Βόσσου, εξάλλου, απέδωσε το γνωστό χριστουγεννιάτικο άσμα «Άγια Νύχτα…», ενώ στο αρμόνιο ήταν ο Πρεσβύτερος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος. Όλοι καταχειροκροτήθηκαν θερμότατα!

Ο υπεύθυνος του Μορφωτικού Κέντρου Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε, τέλος, όλους τούς πιστούς φίλους τού «Αληθώς» για την τιμή της παρουσίας τους, τον παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Μυλωνά με τους συνεργάτες του, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Διονύσιο Στραβοπόδη, ιδιαίτερα όμως τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο για την εν γένει στήριξή του στο «Αληθώς», που αποτελεί πολιτιστική έκφραση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, τούς ευάριθμους Ιερείς, οι οποίοι μπήκαν στον κόπο να παρασταθούν, τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή, τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου κ. Σπύρο Διον. Κοντονή, το Γυμνάσιο Βανάτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τούς εργαζόμενους στον ναό για την με κάθε τρόπο συμβολή τους στην πανθομολογούμενη επιτυχία και αυτής τής Σύναξης!  

1 σχόλιο:

Άστρια είπε...

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και αγάπη στην οικογένεια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails