© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το νέο περί Κάλβου πόνημα του Καθηγητή Γιώργου Ανδρειωμένου



Αναζητώντας τον "άλλο" Κάλβο: Επιστημονικές ενασχολήσεις του στην Κέρκυρα (1826-1852)

Γενικές πληροφορίες


Eκδότης: Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο

Έτος έκδοσης: 2013

Αριθμός σελίδων: 184

Κωδικός ISBN: 9607316533

Διαστάσεις: 21×14
Περί τίνος πρόκειται

Είναι αλήθεια πως η κερκυραϊκή περίοδος της ζωής του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869) δεν έχει μελετηθεί στον ίδιο βαθμό με εκείνην που προηγείται αυτής. Μολονότι διήρκεσε είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια (1826-1852), ήτοι το μεγαλύτερο διάστημα που ξόδεψε ο ποιητής για τη διαμονή του σε έναν τόπο, και είναι γεμάτη από πλούσια δραστηριότητα και περιστατικά που σχετίζονται με αυτόν, πολλοί καλβιστές δείχνουν να την έχουν υποβαθμίσει, ενδεχομένως διότι θεωρούν πως ενδιαφέρει σχεδόν αποκλειστικά τον βιογράφο του και τον ιστορικό της εποχής. 
Και όμως: μια πρόχειρη, έστω, ματιά στα πνευματικά δημιουργήματα, τις ακαδημαϊκές και διδακτικές ενασχολήσεις και την κοινωνική παρουσία του Κάλβου αυτών των ετών, δεν βοηθά απλώς να συμπληρωθεί η εικόνα των προγενέστερων χρόνων του, αλλά και να διαφανεί μια από τις κυρίαρχες όψεις της προσωπικότητάς του, αυτή του εγκυκλοπαιδιστή λογίου, με ποικίλα επιστημονικά ενδιαφέροντα. 
[...] σχεδόν με την άφιξη του ποιητή στο νησί των Φαιάκων, όλα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους. με τη βοήθεια του Guilford, ο Κάλβος ξεκινά ιδιωτικά μαθήματα, εντάσσεται στο καθηγητικό προσωπικό της Ιονίου Ακαδημίας ως καθηγητής της γενικής και εν συνεχεία της συγκριτικής φιλολογίας, αναγορεύεται διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και ορίζεται υπεύθυνος για την ταξινόμηση και αξιοποίηση των χειρογράφων της συλλογής του "Άρχοντος της Ακαδημίας", μεταφράζοντας ταυτόχρονα στα γαλλικά τη μαθηματική πραγματεία: Έρευνα περί της φύσεως του Διαφορικού Υπολογισμού, του Ιωάννη Καραντηνού (1784-1834), Εφόρου του ιδρύματος και Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του. Ο θάνατος , όμως, του Άγγλου φιλέλληνα και προστάτη του το φθινόπωρο του 1827 και οι οικονομικές περικοπές στη λειτουργία του πανεπιστημιακού ιδρύματος του νησιού, κατ' ουσίαν εξώθησαν τον Κάλβο σε παραίτηση από την καθηγητική του θέση. Στην Ιόνια Ακαδημία επρόκειτο ο ποιητής να διδάξει δύο ακόμη περιόδους (1836-1837 και 1840, στην έδρα της Φιλοσοφίας), ενώ χρημάτισε και διευθυντής στο Κερκυραϊκό Γυμνάσιο (Collegio Ionio) κατά το 1841, παραιτούμενος απ' όλες τις προαναφερθείσες θέσεις, για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους. [...]
(Από τα Προλεγόμενα της έκδοσης. Πλήρη τα Προλεγόμενα δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, εδώ.)


Σημείωση στον ίσκιο του Ήσκιου
Ευχαριστούμε τον αρχαίο φίλο Γιώργο Ανδρειωμένο, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ότι για μιαν ακόμη φορά μας τίμησε με την αποστολή τού πολύ ενδιαφέροντος νέου βιβλίου του. 
Παλαιόθεν ο Γιώργος εντρυφά στην -διαρκώς θάλλουσα- σκέψη του μεγάλου Ζακυνθίου Ποιητή και Δασκάλου και Διανοητή Ανδρέου Κάλβου-Ιωαννίδη, με πάμπολλες αξιομνημόνευτες μικρές ή εκτενείς μελέτες του, ούτως ώστε σήμερα να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερων καλβιστών. 
Από τη θέση αυτήν εδώ τού ευχόμαστε να διαπρέπει και να αριστεύει πάντοτε, κατέχοντας προσωπική και οικογενειακή χαρά!
π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails