© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Για τον Αντώνη Σαμαράκη στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


                                                                             
Με θέμα: «Αντώνης Σαμαράκης / Τρυφερός και αμείλικτος / Μία διαλογική ανάγνωση δύο διηγημάτων / (και μια σύντομη εισαγωγή στο έργο του συγγραφέα)», θα τιμηθεί στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια, Κέρκυρα), το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00 ο πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης, ένας από τους  δημοφιλέστερους και περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς (σε περισσότερες από 30 γλώσσες). «Ζητείται Ελπίς», «Σήμα Κινδύνου», «Αρνούμαι», «Το Λάθος», «Το Διαβατήριο», «Η Κόντρα», «Αυτοβιογραφία 1919 - », «Εν Ονόματι», είναι μερικά από τα πολυδιαβασμένα έργα του. Εξετάζουν ζητήματα όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλο του το έργο είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του για τα παιδιά, με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Το καλοκαίρι συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατό του. Στην εκδήλωση συμμετέχουν στην ανάγνωση: Σπύρος Βέργης – Βασίλης Καββαδίας Αλεξάνδρα Παγιατάκη – Νίκος Παπαδημητρίου.

Ο Αντώνης Σαμαράκης είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας μέχρι το 1963. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Αντιστασιακή δράση ανέπτυξε και κατά τη δικτατορία. Εργάσθηκε επίσης ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα. Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails