© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Αναζητώντας κρήνες στο Ακρωτήρι (i)


Εξερευνά, φωτογραφίζει και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ

Τώρα τελευταία και στο πλαίσιο της συνεργασίας μου εδώ, στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου οι πηγές της Ζακύνθου (οι κρήνες της), οι οποίες -πιστέψτε με- είναι πάρα πολλές. Ελπίζω, με τη δύναμη του Θεού, να πραγματοποιήσω μια πρωτογενή έρευνα γι' αυτές!


Κρατώντας, λοιπόν, στο χέρι το πολυτιμότατο λεύκωμα της συλλογής του Τάση Κούμανη, άρχισα να ψάχνω την πηγή που απεικονίζεται στα έργα των: C. STUDER, 1764 (σελίδα 85 του λευκώματος), αγνώστου c1870, (σελίδα 89) και CRANE, c1850  (σελίδα 91), όπως τις βλέπετε κι εσείς ανωτέρω.


Ξεκίνησα από το νοτιοανατολικό άκρο του Ακρωτηριού, εστιάζοντας στην τοπιογραφία των παραπάνω έργων και περπάτησα στο κτήμα Τσιλιμίγκρα. Πηγή -ατυχώς- δεν βρέθηκε προς το παρόν, θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας τις φωτογραφίες από δύο ιταλικά πολυβολεία, που υπάρχουν ακόμη από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Στο ένα μάλιστα μού υπέδειξαν μια πέτρα με τρεις οπές, στις οποίες στερέωναν τα οπλοπολυβόλα τους! Έτσι μου ανέφερε ο σέμπρος του κτήματος και τον ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την ξενάγηση!
Το Μπελβεντέρε του κτήματος, με το μικρό τραπεζάκι, το κάθισμα από κορμό δένδρου και  την βάση του ιστού της σημαίας, συνεχίζει να είναι υπέροχο, αν και θλιβερά μοναχικό!...


Τα ερείπια της έπαυλης, το φιλιατρό του ενός από τα τρία πηγάδια - στέρνες του χτήματος, τα απομεινάρια της παλιάς κληματαριάς και μια άποψη της πόλης και του Σκοπού. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να ελπίζεις...
Δεν θα χαθούμε! Εσείς, αγαπητοί φίλοι του ΙΣΚΙΟΥ μας, κρατείστε την αίσθηση από τη ζωογόνα θέα του Σκοπού και της ζακυνθινής θάλασσας και -εν καιρώ- επανερχόμαστε με μια νεότερη και αποτελεσματικότερη -ευελπιστώ- εξερεύνηση!

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails