© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αναζητώντας κρήνες στο Ακρωτήρι (i)


Εξερευνά, φωτογραφίζει και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ-ΚΟΝΤΟΝΗ

Τώρα τελευταία και στο πλαίσιο της συνεργασίας μου εδώ, στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΟΥ ΗΣΚΙΟΥ, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου οι πηγές της Ζακύνθου (οι κρήνες της), οι οποίες -πιστέψτε με- είναι πάρα πολλές. Ελπίζω, με τη δύναμη του Θεού, να πραγματοποιήσω μια πρωτογενή έρευνα γι' αυτές!






Κρατώντας, λοιπόν, στο χέρι το πολυτιμότατο λεύκωμα της συλλογής του Τάση Κούμανη, άρχισα να ψάχνω την πηγή που απεικονίζεται στα έργα των: C. STUDER, 1764 (σελίδα 85 του λευκώματος), αγνώστου c1870, (σελίδα 89) και CRANE, c1850  (σελίδα 91), όπως τις βλέπετε κι εσείς ανωτέρω.






Ξεκίνησα από το νοτιοανατολικό άκρο του Ακρωτηριού, εστιάζοντας στην τοπιογραφία των παραπάνω έργων και περπάτησα στο κτήμα Τσιλιμίγκρα. Πηγή -ατυχώς- δεν βρέθηκε προς το παρόν, θέλω όμως να μοιραστώ μαζί σας τις φωτογραφίες από δύο ιταλικά πολυβολεία, που υπάρχουν ακόμη από την εποχή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Στο ένα μάλιστα μού υπέδειξαν μια πέτρα με τρεις οπές, στις οποίες στερέωναν τα οπλοπολυβόλα τους! Έτσι μου ανέφερε ο σέμπρος του κτήματος και τον ευχαριστώ για τις πληροφορίες και την ξενάγηση!




Το Μπελβεντέρε του κτήματος, με το μικρό τραπεζάκι, το κάθισμα από κορμό δένδρου και  την βάση του ιστού της σημαίας, συνεχίζει να είναι υπέροχο, αν και θλιβερά μοναχικό!...






Τα ερείπια της έπαυλης, το φιλιατρό του ενός από τα τρία πηγάδια - στέρνες του χτήματος, τα απομεινάρια της παλιάς κληματαριάς και μια άποψη της πόλης και του Σκοπού. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να ελπίζεις...




Δεν θα χαθούμε! Εσείς, αγαπητοί φίλοι του ΙΣΚΙΟΥ μας, κρατείστε την αίσθηση από τη ζωογόνα θέα του Σκοπού και της ζακυνθινής θάλασσας και -εν καιρώ- επανερχόμαστε με μια νεότερη και αποτελεσματικότερη -ευελπιστώ- εξερεύνηση!

8 σχόλια:

Κατερίνα Δεμέτη είπε...

Συγχαρητήρια Μαρία μου. Είμαι σίγουρη ότι θα τις ανακαλύψεις όλες!!!

Μαρία Σ είπε...

Κατερίνα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο!

Παμπάλαιος είπε...

Τη δροσιά τους να 'χεις το καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Μαρία μου, συγχαρητήρια!!! Οι φωτογραφίες υπέροχες όλες!!!Να είσαι σίγουρη, αν υπάρχει κάπου η πηγή, εσύ θα την βρεις!!! Αν εσύ δεν την βρεις, τότε σίγουρα δεν υπάρχει πια! Πολλά φιλιά! δ.μ.τ.

Μαρία Σ είπε...

@pampalaie
πολύ φοβάμαι ότι οι γκραβούρες είναι αντιγραφή η μια της άλλης και εάν ο αρχικός καλιτέχνης έβαλε μια κρήνη για καλιτεχνικούς λόγους φυσικά δεν θα την βρούμε!

Μαρία Σ είπε...

Διονυσία
Όπως έγραψα και στον @Pampalaio φοβούμαι πως δεν θα βρώ στην περιοχή άλλη πηγή, αλλά θα βρώ άλλα εξ ίσου σημαντικά!

αnnatsoukalakoufou είπε...

H ανεύρεση των πηγών είναι μέσα στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις; Είναι ιδιωτική έρευνα; ΄Η η έρευνα θα ακολουθήσει καλλιέργεια των πηγών?΄Οπως και να έχει όμως συγχαρητήρια για την προσπάθεια, κ. Μαρία.

Μαρία Σ είπε...

@annatsoukalakoufou
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια,η καταγραφή των πηγών δεν είναι στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις.
Ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο το αγαπώ πολύ και προσπαθώ να το ανασύρω από τη λήθη!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails