© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Φωτοπαραλειπόμενα από την 51η Biennale di Venezia (2005) και την εκπροσώπηση της Ζακυνθινής Ποίησης {2ο μέρος}


Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας ανατρέξαμε στο παρελθόν και ανασύραμε αλησμόνητες φωτο-στιγμές από την 51η Biennale di Venezia (του 2005), στην οποία εκπροσωπήθηκε η Ζακυνθινή Ποίηση, με εισήγηση τής (πάλι ποτέ) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου. Στο α΄ εκείνο μέρος αναφερθήκαμε στη βραδιά της 9ης Ιουνίου 2005, οπότε οι συμμετέχοντες Ζακύνθιοι Ποιητές έπλευσαν, μαζί με Ιταλούς συναδέλφους τους, νύχτα, στο νησί San Secondo, που είχε χαρακτηρισθεί Isola della Poesia (Νησί της Ποίησης). 


Σήμερα ανατρέχουμε στην εκδήλωση της 10ης Ιουνίου 2005, η οποία ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στους Ζακυνθινούς Ποιητές και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ζεστής εκείνης βενετσιάνικης ημέρας, στον αυλόγυρο του San Stefano, στο κέντρο της Γαληνότατης Πόλης. Όλα ήταν καλά οργανωμένα από τον υπεύθυνο των εκδηλώσεων Βενετσιάνο εικαστικό Marco Nereo Rotelli

Από πλευράς Ζακύνθου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε προβλέψει να τυπώσει και να διανείμει ένα κατατοπιστικό (και συλλεκτικό σήμερα) 12σέλιδο φυλλάδιο, με ποιήματα των τριών Ποιητών, που παραβρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση (Έρσης Λάγκε, Διονύση Φλεμοτόμου και π. Παναγιώτη Καποδίστρια), αλλά και τριών επιπλέον σημαντικών Ζακυνθίων Δημιουργών, οι οποίοι δεν παραστάθηκαν (Μάχης Μουζάκη, Λούλας Βάλβη Μυλωνά και Διονύση Σέρρα). Το τευχίδιο έφερε τον τίτλο "Σύγχρονοι Ζακυνθινοί Ποιητές / Poeti moderni di Zante", τα δε ποιήματα μετέφρασαν στα ιταλικά οι: Γιώργος Κασκαντάμης, Χριστίνα Λούντζη και Ντιάνα Παράσχη. Στον πρόλογό του ο (τότε) Νομάρχης Διονύσης Γάσπαρος επεσήμαινε ότι "στη σημερινή Ζάκυνθο το πνευματικό κίνημα πρωτοπορεί χωρίς να απαρνιέται τις βαθιές ρίζες του. Έχει τη δυναμική εκείνη, που του επιτρέπει να είναι δημιουργικό και συγχρόνως αποτελεί ζωντανή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου"

Από πλευράς Βενετίας, ο Rotelli και οι φιλικοί συνεργάτες τους είχαν φροντίσει για το τεράστιο πανό, που υποδεχόταν τους φίλους της Ποίησης στον San Stefano και τις σχετικές προσκλήσεις. 



Εκεί, με την παρουσία του Νομάρχη Ζακύνθου, οι τρεις Ζακυνθινοί Δημιουργοί ανέγνωσαν ποιήματά τους, ενώ η Χριστίνα Λούντζη ανέφερε στοιχεία της βιογραφίας τους και διάβασε τα αντίστοιχα ποιήματα στην ιταλική γλώσσα. Ακολουθούν οι σχετικές -ανέκδοτες μέχρι τώρα- φωτογραφίες!



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails