© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση για το Περιβάλλον η 1η σύναξη του γ΄ κύκλου συνάξεων του Κέντρου Λόγου "Αληθώς"



























































Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» -πολιτισμική και μορφωτική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου-, συνεχίζοντας για τρίτο συνεχόμενο έτος την δραστηριότητά του στο νησί, πραγματοποίησε το εσπέρας της 30ής Αυγούστου 2013, τον καθιερωμένο Αγιασμό των δράσεών του για το αρχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Η πρώτη αυτή εφετινή σύναξη απέβλεπε ξανά στην οικολογική ευαισθητοποίηση των Ζακυνθινών, δεδομένου ότι η 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (αρχή της Ινδίκτου και Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά) έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Ημέρα αναπέμψεως Ευχών για το Περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε δε στον ολάνθιστο προαύλιο Κήπο του εορτάζοντος την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου ταπεινού παρεκκλησίου της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου. 
Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, εκλεκτοί Κληρικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, εκπρόσωποι πνευματικών ιδρυμάτων, όπως και πάμπολλοι θιασώτες του «Αληθώς».
Η σύναξη άνοιξε με Αγιασμό, με το Χέρι του Αγίου Διονυσίου, τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Ακολούθησε ειδική Ακολουθία - Δέηση υπέρ του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, έκανε σύντομη αναφορά στα δύο πρώτα έτη του Κέντρου Λόγου, ευχαρίστησε τους Σεβ. Μητροπολίτες, οι οποίοι διαρκώς στηρίζουν την προσπάθεια, όπως και όλους όσοι είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, είτε με την εθελοντική προσφορά τους αναδεικνύονται αρωγοί των δραστηριοτήτων. Αμέσως μετά παρουσίασε τον ομιλητή Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο, ο οποίος, με τη γνωστή γλαφυρότητά του, παρουσίασε εμπνευσμένα το οικολογικού ενδιαφέροντος θέμα: «Ανιχνεύοντας το Θείο Αποτύπωμα στη Φύση».
Ο κ. Διονύσιος, αναλύοντας γόνιμους προβληματισμούς για την ανάγκη περιφρουρήσεως της Κτίσεως, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μου, στην σύγχρονη εποχή ο κόσμος ο πολύς έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και η καταστροφή της φύσεως από τον άνθρωπο καταδεικνύει αυτήν ακριβώς την αποξένωση και αποτελεί έναν από τους ολέθριους καρπούς της. Όπως χαρακτηριστικώς το αειφόρο οικοσύστημα ενός δάσους αντικατοπτρίζει συγκεντρωμένη την χάρη της ευλογίας του Θεού, που οικονόμησε στην δημιουργία, την ανάπτυξη και διατήρησή του με ηπιότητα, σταθερότητα και υπομονή μέσα από το βαθύ πέρασμα του χρόνου, κατά τον αντίθετο ακριβώς τρόπο ή σε ελάχιστο χρόνο βίαιη καταστροφή του από πυρκαγιά, υποκινούμενη από κερδοσκοπικά κυρίως κίνητρα, δεν δύναται να χαρακτηρισθεί αλλιώς, παρά μόνον δαιμονική». Για να καταλήξει: «Ας προσέξουμε, λοιπόν, και εμείς να διατηρούμε καθαρό τον έσω άνθρωπο, για να μπορούμε να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας την μυστική δοξολογία όλης της φύσεως προς τον Θεό και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον».
Η εκδήλωση έληξε με μικρή δεξίωση, τα γλυκίσματα της οποίας ετοίμασαν ευγενικά Κυρίες της Ενορίας – γειτόνισσες της Παναγίας της Βλαχέραινας! 

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails