© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η ανατολική πλαγιά του Καστρόλοφου της Ζακύνθου [2ο μέρος]

Εξερευνά και παρουσιάζει η ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΟΝΤΟΝΗ

Μετά την πρώτη περιδιάβασή μας στην ανατολική πλαγιά του Καστρόλοφου του νησιού μας, που παρακολουθήσατε εδώ, σήμερα σας παίρνω μαζί μας ξανά για τη συνέχεια της εξερευνητικής βόλτας μας. Αφήνοντας, λοιπόν, τους Αγίους Αναργύρους, συνεχίζουμε την ανηφορική οδό Κούρτσολα!

Στα δεξιά μας συναντάμε έναν αναλημματικό τοίχο, με ενταγμένο στη λιθοδομή του ένα «σουληνάρι», το οποίο δεν γνωρίζω αν προέρχεται από κάποιο λινό ή αν είχε χρησιμοποιηθεί ως απόληξη αποχετευτικού δικτύου. Ο αναλημματικός αυτός τοίχος συγκρατούσε τον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας της Γαβαλούσας! Η εκκλησία αυτή είχε κτιστεί από την Οικογένεια Γαβαλά στα τέλη του 15ου αιώνα, όπως μας πληροφορεί ο Ντίνος Κονόμος.







Όπως ίσως αντιλαμβάνεσθε, από την λαμπρή αυτήν εκκλησία δεν έχουν απομείνει παρά μόνο τμήματα των περιμετρικών τοίχων με το παράθυρο του Ιερού Βήματος. Ευτυχώς, που οι καλλιτεχνικοί θησαυροί, τους οποίους εμπεριείχε, έχουν διασωθεί κι ευρίσκονται στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, με αξιομνημόνευτη την εικόνα του Ιωάννη Σεμπρικού (1670) Ο Χριστός Μέγας Αρχιερεύς (βλ. σχετικά τον τόμο - οδηγό του Μουσείου, γραμμένον από τη Ζωή Μυλωνά, Μουσείο Ζακύνθου).

Μπορείτε, εξάλλου, να δείτε ανωτέρω την εν λόγω εκκλησία με το καμπαναριό της στη συλλεκτική φωτογραφία του 1923, την οποία ευγενώς μου απέστειλε ο Ανδρέας Στάβερης-Πολυκαλάς και τον ευχαριστώ από αυτή την θέση. Αριστερά και στο βάθος ο ναός της Πικριδιώτισσας και δεξιά της Γαβαλούσας.

Αυτό που μου προξένησε εντύπωση είναι ότι ο προσανατολισμός του ιερού είναι νότιος, ενώ σε όλες τις άλλες εκκλησίες της περιοχής και της Ορθοδοξίας είναι ανατολικός.





Επανερχόμενοι στον δρόμο μας και συνεχίζοντας την εξερεύνησή μας, στα αριστερά μας συναντάμε ένα πηγάδι με πέτρινο κυκλικό φιλιατρό, το λεγόμενο πηγάδι της Κυπριάνας ή Τσιπουριάνας. Το είχε κατασκευάσει μια μοναχή ονόματι Άννα από την Κύπρο κι έτσι πήρε το όνομά του. Το νερό του ερχόταν από το Κάστρο, πιθανόν από την Κάναλη, και από εκεί έρεε στον Κοριαλό που είναι στο κεραμιδάκι ακριβώς στο τελείωμα της παρακείμενης λαγκαδιάς.

Αξιοπρόσεκτα είναι τα δύο επενδεδυμένα με πέτρα αβαθή χαντάκια δεξιά και αριστερά του πηγαδιού στα οποία πετούσαν το νερό που έβγαζαν από το πηγάδι και από εκεί έρεε στον παρακείμενο κήπο!

Αυτό που δεν γνώριζαν οι περίοικοι είναι ποιο προϋπήρχε ο κoργιαλός στο Κεραμιδάκι ή το Πηγάδι της Τσιπουριάνας.

*          *          *

Σκίτσο του Charles W. Wyllie (1853-1923)


Τα δύο ανωτέρω σκίτσα είναι του Λέο Φον Κλέτσε

Δεξιά μας τώρα βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από το Καθολικό της Γυναικείας Μονής του Αγίου Γεωργίου τση Κυπριάνας ή τσι Καλόγριες ή τση Τσιπριάνας ή Τσιπουργιάνας.



Ένα εναπομείναν και θλιμμένο εικονοστάσι αντέχει ακόμη στον τοίχο του Ιερού Βήματος.

Γεμάτη από έργα σπουδαίας αγιογραφικής τέχνης ήταν και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δια χειρός Νικολάου ιερέως Καντούνη, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα που ευτυχώς διασώθηκαν και ευρίσκονται στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου, όχι όμως -αλίμονο- και οι ιερές στέγες που τα στέγαζαν.

Προχωρώντας προς την Πικριδιώτισσα η συνοδός μου αναγγέλλει ότι τώρα θα πάμε αριστερά, να περάσουμε από του Ρεβελή, χωρίς να γνωρίζει από πού προέρχεται αυτή η ονομασία. Ξανά καταφεύγουμε στον Ντίνο Κονόμο, ο οποίος αναφέρει ότι εμπρός από την Πικριδιώτισσα υπήρχε ένας Ριζόπυργος, οχύρωμα από την εποχή της Ενετοκρατίας το οποίο ονομαζόταν Revelino, ίχνη του οποίου θα αναζητήσουμε την επόμενη φορά.

[Συνεχίζεται]

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαρία σε ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις με τα ζωντανά οδοιπορικά σου καθώς και τον π. Καποδίστρια που τα φιλοξενεί. Να είστε καλά!!!!!

Ανδρέας Στάβερης-Πολυκαλάς

Μαρία Σ είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω ότι το πρώτο σκίτσο του Charles W. Wyllie απεικονίζει σε πρώτο πλάνο τον Άγιο Γεώργιο των Καλογραιών και την ρεματιά που καταλήγει στο Κεραμιδάκι.
Το Δευτερο σκίτσο του Λέο Φον Κλέντσε επίσης απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο των Καλογραιών και το τρίτο όπως έβλεπε ο ζωγράφος με την φαντασία του το τοπίο με κλασικά στοιχεία!

Δώρα Σκαμνάκη είπε...

Μαρια πολυ ωραια η περιηγηση που κανεις κ ενδιαφερουσα ,ειδικοτερα για τους νεους που δεν εχουν εικονα για την παλια Ζακυνθο !!!

Μαρία Σιδηροκαστρίτη-Κοντονή είπε...

Σε ευχαριστώ Δώρα μου! Να τα δείχνεις στα παιδάκια σου! Πάντως μου είπαν ότι τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου με είχν βρεί και είχαν τυπώσει και το παρουσίασαν στο μάθημά τους, ένα άρθρο μου για τους Λαξευστούς λινούς. Και αυτό είναι το ζητούμενο για μένα!Να τα βλέπουν τα παιδιά!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails