© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Νέα χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα στην Αγγλία


του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα - Λονδίνο




Ήλθε η εποχή για να δούμε και πάλι χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα. Η Βρετανική Φιλοτελική Εταιρεία μόλις κυκλοφόρησε τη νέα της σειρά, η οποία αποτελείται από 5 πολύ όμορφες απεικονίσεις της Παναγίας μας με το βρέφος Ιησού!

Μία από τις εικόνες είναι της Νεο-Κοπτικής Εικονογραφικής Σχολής. Ιστορήθηκε ειδικά, από τον Αγγλο-Αιγύπτιο Αγιογράφο Fadi Mikhail (που γεννήθηκε το 1984), για να συμπεριληφθεί σε αυτή τη σειρά των γραμματοσήμων. Ο μπλε μανδύας της Θεοτόκου συμβολίζει τον ουρανό, ενώ ο λευκός χιτώνας του Ιησού είναι το σύμβολο της θεότητάς Του.

Εκπρόσωπος των Βασιλικών Ταχυδρομείων της Βρετανίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επιθυμούσαμε να μελετήσουμε το εικονογραφικό θέμα "Παναγία με το βρέφος Ιησού" σε όλο το εύρος των χρονοδιαγραμμάτων και των καλλιτεχνικών ερμηνειών. Δεν περιοριστήκαμε αποκλειστικά σε παραστάσεις από βρετανικές πηγές αλλά κοιτάξαμε ευρύτερα. Επιπλέον, θέλαμε ένα από τα σχέδια να είναι αντιπροσωπευτικό της εθνοτικής ποικιλομορφίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, αναθέσαμε στον Fadi Mikhail να ετοιμάσει για τη νέα σειρά γραμματοσήμων μια νέα εικόνα της Μαντόνας με τον Χριστό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πρώτα χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν στην Αγγλία στα 1966. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκτυπωθεί 17 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα στη γηραιά Αλβιώνα. Η σειρά των χριστουγεννιάτικων γραμματοσήμων είναι αυτή με την μεγαλύτερη πάντοτε κυκλοφορία. 

Σύμφωνα με την τρέχουσα παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα εκδίδονται κάθε χρόνο, αλλά καθαρά χριστιανικά χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα εκδίδονται κάθε δεύτερο χρόνο. Στην ενδιάμεση χρονιά τα γραμματόσημα έχουν κοσμικό χαρακτήρα και όψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails