© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στη Χρυσή Πύλη του Κιέβου / Golden Gate, Kiev / Золоті ворота

 Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 




















Η Χρυσή Πύλη του Κιέβου αποτελεί τόπο ορόσημο της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία της Ρως περιόδου του Κιέβου. Η σύγχρονη ιστορία αποδέχεται ότι είναι μια από τις τρεις που έφτιαξε ο Γιαροσλάβ ο Σοφός μεταξύ των ετών 1017 και 1024, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στον αυλόγυρο της Πύλης. 


Λειτούργησε αφενός μεν ως θριαμβευτική είσοδος, αλλά και ως είσοδος οχύρωσης στους αμυντικούς αγώνες της πόλης. Η Πύλη σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο και δεν είναι εντέλει χρυσή... Δεν προκύπτει από πού προήλθε η ονομασία. Ίσως εκ του χρυσού τρούλου του ναού που βρίσκεται στην κορυφή της. Απέξω συμβαίνουν όλα εκείνα τα κιτς στοιχεία, που συνήθως επιφέρει η τουριστική εκμετάλλευση του κάθε παρόμοιου τόπου: μικροπωλητές, ζητιάνοι, παραμάγαζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails