© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

"Η παράξενη σοφία" της Έρσης Λάγκε

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


ΚΑΙ η Έρση Λάγκε είναι στον κόσμο της! Κάποτε, το να σου πουν ότι "είσαι στον... κόσμο σου" ήταν σχεδόν βρισιά ή τουλάχιστον απαξιωτικός χαρακτηρισμός. Σήμερα -για μένα τουλάχιστον- είναι ευλογία! Με τα τόσα και τα τόσα προβλήματα εντός εκτός, με τα χαστούκια που υποφέρουμε κάθε μέρα εντός της κοινωνικής ομήγυρης, το να φεύγεις στον... κόσμο σου αποτελεί πράξη αυτοσυντήρησης κι εντέλει διάσωσης του Προσώπου σου, αν μη τι άλλο! Ο λογοτέχνης, άλλωστε, για να είναι αυθεντικός λογοτέχνης, όπως ακριβώς συμβαίνει με την καλή και πιστή φίλη μου Έρση Λάγκε, είναι πρόσφυγας από τον αιώνα ετούτονε τον απατεώνα, σ' έναν κόσμο ιδεατό, τον οποίον ο ίδιος έχει ιδρύσει και όπου ήδη εγκαταβιοί

Δεκαεπτά διηγήματα περιέχει το νέο βιβλίο -ο νέος κόσμος- της Έρσης, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα  από τις Εκδόσεις Κοράλλι (Αθήνα 2014), με 168 σελίδες. Οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί του περιεχομένου: "Το σπίτι που έτρεχε νερό", "Τα κορίτσια", "Μελένια", "Το περίεργο νησί στο Ιόνιο", "Ο Χουάν και η Κρίση", "Το σώμα", "Οι εποχές της γης", "Κατακόμβες", "Δεύτερη Παρουσία", "Η πόρτα του Θεού", "Διήγημα στην Αθήνα", "Κανένας δεν τα ρώτησε", "Λαθρομετανάστες", "Το μυστικό του Βασίλη", "Να χρονίσει", "Το τρομερό" και τελευταίο διήγημα "Η παράξενη σοφία", το οποίο μάλιστα δάνεισε τον τίτλο στο όλο βιβλίο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα ανωτέρω διηγήματα, "Η πόρτα του Θεού", πρωτοπαρουσιάστηκε εδώ, στο πολυπεριοδικό μας, στις 5 Οκτωβρίου 2010. Τότε μαγνητοσκοπήσαμε την Έρση να το αναγιγνώσκει, για τις ανάγκες του Οπτικοακουστικού Αρχείου Ζακυνθίων Δημιουργών και μπορείτε να το ξαναδείτε μ' ένα κλικ ΕΔΩ. Αξίζει τον κόπο!

Συγχαίρουμε από καρδιάς την πολύτιμη φίλη και βραβευμένη διηγηματογράφο Έρση Λάγκε, της ευχόμαστε δε να συνεχίσει να ζει στον κόσμο της, ώστε εκεί να μπορούμε κι εμείς πότε-πότε να εισοδεύουμε και να κουρνιάζουμε, μακριά από τον θόρυβο και τον κονιορτό του σήμερα! Εύγε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails