© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η διάλεξη του Γιάννη Δεμέτη και η συναυλία της Χορωδίας «Φανερωμένη» στο Ε3 «Αληθώς» [φωτογραφίες + video]
























































Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου, 24ης Οκτωβρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου η 3η εκδήλωση του ε΄ κύκλου του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», που αφορούσε σε ενδιαφέρουσες στιγμές της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ζακύνθου και ήταν αφιερωμένη στον πρόωρα κοιμηθέντα Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη (1954-2015), ο οποίος, ξέχωρα από αγαθός και πιστός οικονόμος των Μυστηρίων της Εκκλησίας, υπήρξε και θιασώτης των πολιτισμικών δράσεων του «Αληθώς».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Γιάννης Δεμέτης, συγγραφέας, ερευνητής και ιστοριοδίφης παρουσίασε το θέμα: «Σελίδες εκκλησιαστικής ζωής της Ζακύνθου μες από τα ημερολόγια-εορτολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου των ετών 1979-2015». Στο πλαίσιο της ομιλίας προβλήθηκαν όλα τα ημερολόγια, ενώ ο κ. Δεμέτης τόνισε επιλογικά:
          «Τα 37 συνολικά ημερολόγια, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, αγαπητοί μου, αποτελούν πολύτιμα ιστορικά αρχεία με τις πάσης φύσεως πληροφορίες που περιέχουν, και έχουν σχέση πρωτίστως με την εκκλησιαστική τοπική παράδοση και την εκκλησιαστική τοπική ιστορία.
          Τα καλαντάρια αυτά του χρόνου ξεπερνούν την καθημερινότητα και λειτουργούν διαχρονικά και θα έλεγα: διασωστικά, ενώ συμβάλλουν επιβοηθητικά στην έρευνα.
          Δημοσιεύουν ενδιαφέροντα κείμενα, που αφορούν την τοπική εκκλησία και τις δράσεις της. Μας πληροφορούν για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εικόνων και τους χώρους, που σήμερα βρίσκονται, καθώς και για την ύπαρξη πολλών επίσης ιερών κειμηλίων και εκκλησιαστικών σκευών.
          Παρουσιάζουν την τοπική Αγιολογία και το τοπικό Εορτολόγιο, τις Ιερές Μονές, τα Ησυχαστήρια, τους Ιερούς ναούς, τα Παρεκκλήσια και τα Προσκυνήματα, τις πολλαπλές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, τη φιλανθρωπική διακονία, ενώ κάνουν αναφορά για τα διάφορα ευαγή Ιδρύματα, που λειτουργούν με την εποπτεία της. Έχουν επιπρόσθετα και μεγάλη χρηστική αξία, αναφορικά με την πληροφόρηση των ονοματεπώνυμων των ιερέων, τα οφίκιά τους, τους τίτλους τους, και τους ναούς στους οποίους αυτοί υπηρετούν.
          [......]
          Είναι προφανές, ότι η αναφορά μου στα ημερολόγια έγινε με ιδιαίτερη συντομία. Το υλικό που περιέχουν είναι τεράστιο σε όγκο και μεγάλης αξίας. Ελπίζω να βρεθούν κάποιοι να ασχοληθούν περισσότερο».

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η 20μελής ανδρική Χορωδία Ζακύνθου «Φανερωμένη», υπό τους υπεύθυνους χοράρχες κ.κ. Κώστα Μεϊντάνη και Νίκο Ζαχαρόπουλο, απέδωσαν ψάλματα από την τοπική υμνολογία, που αφορούσαν κυρίως σε τοπικούς Αγίους της Ζακύνθου.

Οι υπεύθυνοι του «Αληθώς» ευχαριστούν για μιαν επιπλέον φορά όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους και αυτή την δράση του Μορφωτικού Κέντρου με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, καθώς επίσης τον Καθηγούμενο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη, ευάριθμους Ιερείς και Διακόνους, αλλά και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails