© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Νέο βιβλίο του Νίκου Γρυπάρη, από τα κατάλοιπά του, επιμελήθηκε ο Διονύσης Σέρρας

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε τον νέο καρπό της εκδοτικής δραστηριότητας του εκλεκτού φίλου ποιητή και μελετητή ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΕΡΡΑ, τον οποίον μάλιστα συγχαίρουμε για την πολυμερώς και πολυτρόπως εκπεφρασμένη σύνολη προσφορά του στην εν γένει επτανησιακή Γραμματεία. 

Το νέο βιβλίο προήλθε από τα κατάλοιπα του αείμνηστου Ζακυνθίου δημοσιογράφου, ερευνητή και συγγραφέα Νίκου Γρυπάρη και φέρει τα στοιχεία: Νίκου Γρυπάρη, Ανέκδοτα γράμματα του Μαρίνου Σιγούρου στον Σπύρο Α. Καββαδία. Εισαγωγή - επιμέλεια - διορθώσεις - συμπληρώσεις: Διονύσης Σέρρας, εκδ. Επτανησιακά Φύλλα, Ζάκυνθος 2015, σσ. 96. 

Ο ίδιος ο επιμελητής και εκδότης Δ. Σέρρας μάς πληροφορεί σχετικά στην Εισαγωγή που προτάσσει στην έκδοση: 
          Στα κατάλοιπα του Ζακυνθινού, δημοσιογράφου, λογίου, ποιητή και εκδότη εφημερίδων και περιοδικού   Ν ί κ ο υ    Γ ρ υ π ά ρ η   (13.4.1913 - 1.8.1976), σώζεται ένας αυτοτελής φάκελος στον οποίο περιέχεται το υλικό μιας ανολοκλήρωτης εργασίας του γύρω από ανέκδοτα γράμματα του συμπατριώτη-ευπατρίδη   Μ α ρ ί ν ο υ   Σ ι γ ο ύ ρ ο υ  (26.12.1885 - 6.10.1961), γνωστού λογοτέχνη, ποιητή, πεζογράφου, κριτικού και μεταφραστή, σταλμένα στον σύγχρονό του μας και γνώριμο Κερκυραίο εκπαιδευτικό, Δρα Φιλολογίας, μελετητή και σολωμιστή   Σ π ύ ρ ο    Α λ.   Κ α β β α δ ί α   (11.8.1937 - 1.12.2002), κάτοικο για τέσσερις περίπου δεκαετίες της Ζακύνθου (από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έως το τέλος της ζωής του). 
          Στο πιο πάνω ευρισκόμενο υλικό περιλαμβάνονται εννιά χειρόγραφες επιστολές του Μαρ. Σιγούρου προς τον τελειόφοιτο τότε (1961) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παραλήπτη τους, που βρισκόταν στην αρχή της δικής του στροφής προς την έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή - και της ενασχόλησής του ιδιαίτερα με την επτανησιακή γραμματεία. Έτσι, φυσικό και εύλογο ήταν, για διάφορα σχετικά ζητήματα ή θέματα, ν'απευθυνθεί μεταξύ άλλων και σ' έναν εκλεκτό, ευρυμαθή, πολυγραφότατο και καταξιωμένο άνθρωπο των γραμμάτων μας, όπως ο Μαρ. Σιγούρος, ζητώντας του πληροφορίες ή στοιχεία γύρω από φιλολογικά, λογοτεχνικά, εκδοτικά, βιβλιογραφικά, γλωσσικά κ.ά. ειδικού ενδιαφέροντος θέματα, καθώς και τις προσωπικές του σκέψεις, εκτιμήσεις και κρίσεις σχετικά με πρόσωπα και γεγονότα πνευματικά του παρελθόντος ή του καιρού τους. Και αυτό, χωρίς να γνωρίζουμε τον βαθμό της μέχρι τότε γνωριμίας ή επικοινωνίας τους, όπως και την περίπτωση κάποιας ή όχι προσωπικής τους συνάντησης και συνομιλίας. 
          [.........]
          Οι επιστολές αυτές, ευρισκόμενες φυσικά στα χέρια του παραλήπτη τους Σπ. Καββαδία, πρέπει να ζητήθηκαν κάποια στιγμή από τον φιλικό γνώριμο και συνομιλητή του Ν. Γρυπάρη, ο οποίος θα είχε ενδιαφερθεί για την παρουσίασή τους, καθώς αφορούσαν τον επίσης γνωστό και συμπατριώτη του Μαρ. Σιγούρο, η περίπτωση του οποίου τον είχε απασχολήσει και σε άλλες δημοσιευμένες ή όχι εργασίες του, ενώ θα ήθελε να τιμήσει ιδιαίτερα και τη μνήμη του φέρνοντας στο φως τα ανέκδοτα αυτά γράμματά του. 
          Μετά τον αδόκητο θάνατο του Ν. Γρυπάρη, οι επιστολές αυτές παρέμειναν στο αρχείο του και στα χέρια της δεύτερης συζύχου του κ. Ευριδίκης Γρυπάρη, η οποία (μετά από υπόδειξη του αείμνηστου κοινούθ φίλου Σπ. Καββαδία) τις παραχώρησε στον γράφοντα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, για μελέτη και αξιοποίηση (μαζί και με άλλο αρχειακό υλικό), για να φτάσουμε -έστω και αργοπορημένα- στην παρούσα έκδοση, αφιερωμένη ευνόητα στη "ζώσα"  μνήμη των τριών αξιόλογων (τοπικά ή ευρύτερα) προσώπων, που συνδέονται με την προέλευση και την πορεία τους, καθώς και στη φιλοπνευματική στάση και προσφορά τής άξιας ευχαριστιών προκατόχου και δωρήτριάς τους. 
          [.........] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails