© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ρωμανός Μελωδός και Οδυσσέας Ελύτης στο Κέντρο Λόγου Μπανάτου “Αληθώς” εν Ζακύνθω





















































































Πραγματοποιήθηκε το Σαββατόβραδο της 20ής Φεβρουαρίου 2016, στον περικαλλή Ναό της Παναγούλας του Μπανάτου μια ακόμα επιτυχημένη δράση του “Αληθώς”, του Μορφωτικού Κέντρου της Ενορίας -πολιτιστικής έκφρασης της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου-, με την συμμετοχή πολύ κόσμου. Η βραδιά ήταν ένα αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό του, το πρώτο πανελληνίως για φέτος.

Την εκδήλωση προλόγισε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και στη συνέχεια ο θεολόγος και μουσικός κ. Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος ανέπτυξε το θέμα: “Η πρόσληψη του Ρωμανού του Μελωδού, του Πίνδαρου της Εκκλησιαστικής Ποίησης, από τον Οδυσσέα Ελύτη”.

Ο έμπειρος ομιλητής αναφέρθηκε αρχικώς στην σχέση του Ελύτη με την Ζάκυνθο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σχέση του Ελύτη με τον Ρωμανό τον Μελωδό. Τόνισε μεταξύ άλλων: Ο Ρωμανός για τον Ελύτη διασώζει μέσα στον χριστιανικό κόσμο την πρισματική ποιητική έκφραση των αρχαίων. Ο Ελύτης στο δοκίμιό του για τον Ρωμανό σημειώνει με έμφαση: “παραμένει μοναδικός· ο πλησιέστερος και προς τους αρχαίους και προς τους σύγχρονους ποιητές μας· ένας κρίκος ανοξείδωτος ανάμεσα σε δύο μεγάλες περιόδους ενός και του ίδιου πολιτισμού. Αυτός επέτυχε να διατηρήσει και ν’ ανανεώσει τους εκφραστικούς πυρήνες που πρέπουν στο ήθος του ελληνικού λόγου.”

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η 30μελής πολυφωνική ανδρική Χορωδία “Το όνειρο του παιδιού”, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη της και Πρωτοψάλτη Μπανάτου κ. Δημήτρη Κάνδηλα, απέδωσε κοντάκια του Ρωμανού του Μελωδού, που βρίσκονται σε λειτουργική χρήση, κατά το ιδιάζον ύφος ψαλτικής των Ζακυνθίων.

Στο τρίτο μέρος της βραδιάς, ο μουσικός και συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας στο πιάνο και η Αναστασία Γιακουμέλου στο τραγούδι, ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια από το “Άξιον εστί” του Οδυσσέα Ελύτη, στη μνημειώδη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Μονής των Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεως Ζακύνθου, η κα Εισαγγελέας Ζακύνθου, οι ποιητές Διονύσης Σέρρας και Διονύσης Φλεμοτόμος, ο συνθέτης Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο συγγραφέας και ερευνητής Γιάννης Δεμέτης, ο νεαρός συγγραφέας Διονύσης-Ντένης Μαλαπέτσας, η εικαστικός Θάλεια Ξενάκη, οι ιατροί Πέτρος Στραβοπόδης και Αθηνά Βούλτσου, όπως και πάμπολλοι άλλοι άνθρωποι των επιστημών και του καθημερινού μόχθου.

Στην βραδιά δέσποζε ένα πορτρέτο του Οδυσσέα Ελύτη, δια χειρός του Ζακυνθίου εικαστικού Διονύση Πάλμα, συνοδευόμενο από έναν ξυλόγλυπτο Άγγελο – σπάραγμα από τον προσεισμικό διάκοσμο του Ναού της Παναγούλας. Είναι σα να έλεγε ο Ποιητής προς τον Άγγελό του:
Άγγελε συ που κάπου εδώ γύρω πετάς
Πολυπαθής και αόρατος, πιάσε μου το χέρι
Χρυσωμένες έχουν τις παγίδες οι άνθρωποι
Κι είναι ανάγκη να μείνω απ’ τους απέξω.
[Ετεροθαλή, σ. 349].

[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Στραβοπόδης]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails