Σχόλιο του Νικολάου Καλκάνη - Δικηγόρου
ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Η οικογένεια Σαλαμόν ήταν εβραϊκή οικογένεια της Κρήτης. Εκχριστιανίσθηκε και εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου που έληξε με την Άλωση του Χάνδακα το 1669. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του προπάππου του Διονυσίου Σολωμού από την Κρήτη στη Ζάκυνθο, το πλοίο δέχθηκε επίθεση από Αλγερινούς πειρατές.
Ο νεαρός Σολωμός αναγκάσθηκε να δουλεύει σκληρά στο μαγγανοπήγαδο του πλοιάρχου, γαλλικής καταγωγής αρνησίθρησκου, προσχωρήσαντος στο Ισλάμ, μέχρις ότου διαπιστώθηκε η ευγενική καταγωγή του. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας, ο νεαρός καθολικός γιος πρόσφατα βαπτισθέντος Εβραίου, ερωτεύθηκε παράφορα μια νεαρή συναιχμάλωτή του, κόρη Ελληνορθόδοξου ιερέως, επίσης αιχμαλωτισθέντος. Ο νεαρός ζήτησε τη σύζυγό του σε γάμο και ο πεθερός ιερέας απεδέχθη υπό τον όρο της αποδοχής του ορθόδοξου δόγματος από το μέλλοντα γαμπρό του. Ο νεαρός δέχθηκε και μια ωραία νύχτα ο παπάς βάπτισε το γαμπρό του και πάντρεψε το ζευγάρι μέσα στον στάβλο που χρησιμοποιούσαν ως κατοικία.
Όταν διαπιστώθηκε η ευγενική καταγωγή του αιχμαλώτου, ο πλοίαρχος ζήτησε να οδηγηθεί μπροστά του ο νεαρός ευγενής και του ζήτησε να επισκεφθεί τη Βενετία μαζί με τους άνδρες του και αν φέρει τα λύτρα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο νεαρός ζήτησε να απελευθερωθεί και η γυναίκα του και ο πεθερός του και κατά τη διάρκεια της απουσίας να επιτραπεί να μην δουλεύει σκληρά η γυναίκα του, διότι ήταν έγκυος. Ο κουρσάρος δεν γνώριζε για το γάμο στον στάβλο και ζήτησε εξηγήσεις. Όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα και ενθυμούμενος τον πρώτο του έρωτα στη Ν. Γαλλία, απήλλαξε από τη βαριά εργασία την εγκυμονούσα και έστειλε το νεαρό ευγενή με ένα πλοίο του και κάποιους άνδρες στη Βενετία.
Ο νεαρός ευγενής επέστρεψε με τα λύτρα το βράδυ των Χριστουγέννων και ζήτησε από τον κουρσάρο να τον οδηγήσει στη γυναίκα του. Οι δυο άνδρες, με τον επιστάτη του κτήματος του κουρσάρου έφθασαν μόλις γέννησε η νεαρή αιχμάλωτη. Μόλις τους είδε ο γέροντας ιερέας, παραλλήλισε το σκηνικό με τη Γέννηση του Χριστού και την Προσκύνηση των Μάγων και άρχισε να ψάλλει το Απολυτίκιο των Χριστουγέννων:
Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως
ἐν αυτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο
Σὲ προσκυνεῖν τὸν ἥλιον τῆς δικαιοσύνης
καὶ Σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν
Κύριε δόξα Σοι.
Το πρωινό άφησε την τελευταία του πνοή.
Κάποιες πτυχές του γενεαλογικού δένδρου του Δ. Σολωμού που δεν αναφέρονται από τον κ. Μπογδάνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου