© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Μπογδανιών συνέχεια! Απαντά ο Καθηγητής Γ. Κεντρωτής

Ο Γιώργος Κεντρωτής, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, απαντά σε κείμενο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί Διονυσίου Σολωμού

Μπογδανιών συνέχεια! 

Αντί να κρυφτεί σε κανένα λαγούμι, ο οιηματίας μπογδάνος απάντησε στον Δήμαρχο Ζακύνθου, όχι μόνο γράφοντας ασυναρτησίες, αλλά και εξαπολύοντας απειλές. Θρασύδειλος ων, πετάει τα σάλια του δεξιά-αριστερά...

Και για να καλαμπουρίσουμε λιγάκι στις μαύρες μέρες που περνάμε: Ας πάει να μάθει τί σημαίνει "τεκμαίρεται". Και ας μάθει, ο αγράμματος τυπάκος ότι το "βαθέος" γράφεται με όμικρον. Για να μείνουμε προς το παρόν μόνο σε αυτά. Ο Ελύτης τον μάρανε...

Γράφει ο Μπογδάνος:
"Στην ουσία του ζητήματος, ο μέγιστος και εθνικός μας ποιητής ήταν όντως αλκοολικός, όπως και ελευθεροτέκτων. Αυτά τεκμαίρονται. Επίσης, πολλές είναι οι πηγές, που αποδίδουν το «Σολωμός» σε παραφθορά του «Σολομών». Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, ούτε θα μπω σε φιλολογική συζήτηση με αμοιβάδες. Όσο περί ομοφυλοφιλίας, αποδίδεται στον κορυφαίο λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο. Δεν μπορώ να το γνωρίζω, πράγμα που ξεκαθάρισα. Άβολη, επίσης, αλήθεια, είναι ότι η πρώτη γλώσσα του Σολωμού ήταν τα ιταλικά. Το «χαίρε, ώ χαίρε, λευτεριά» γράφτηκε πρώτα ως “salve, salve liberta”, στα ιταλικά, όπως και η διαθήκη του ποιητή."

Έχουμε και λέμε:

1. Το "όντως" δεν ταιριάζει με το "τεκμαίρεται". Το "όντως" σημαίνει πλήρη και ακράδαντη απόδειξη. Το "τεκμαίρεται" σημαίνει "κάτι σαν απόδειξη". Δεν είναι το ίδιο. Αλλά η μαζική αγραμματοσύνη, που δέρνει τον δίαυλό του, βοά εν προκειμένω!

2. Ποια η πηγή του Μπογδάνου ότι ο Σολωμός ήταν "αλκοολικός"; Γραμματολογικά στοιχεία, παρακαλώ!

3. Ποια η πηγή του Μπογδάνου ότι ο Σολωμός ήταν "ελευθεροτέκτων"; Την πηγή να μας πει, όχι τη γνώμη ή την εικασία τού οποιουδήποτε.

4. Το οικόσημο των Σολωμών το έχει δει ο Μπογδάνος; Το "Σολωμός" δεν είναι παραφθορά του "Σολομών", αλλά του "Σάλαμον". Δεν είναι το ίδιο πράγμα! 

5. Ναι, δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του όσα είπε - σωστά το λέει. Τα πήρε από τα βγαλσίματα άλλων κεφαλιών και τα επανέλαβε. Άρα; Αφού δεν τα "ήλεγξε" καθόλου, τα αποδέχεται. Ας αφήσει τα σοφίσματα!

6. Α, ο Ηλίας Πετρόπουλος έβγαλε ομοφυλόφιλο, κοινώς πούστη, τον Σολωμό. Και ο Μπογδάνος τί κάνει; Επικαλείται τον -όπως γράφει- "κορυφαίο λαογράφο" για να χαρακτηρίσει τον Σολωμό. Ο απλός λαός αυτό το λέει διαχρονικώς "πουστιά" (τούτο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη ομοφυλοφυλία).

7. Ποιόν θίγει το ότι ο Σολωμός, είναι ιταλόφωνος; Κανέναν κανονικό άνθρωπο! Μέγα μέρος (και μάλιστα όλο το πρώτο μέρος) του έργου του είναι γραμμένο στα ιταλικά, στη γλώσσα που μιλούσαν στη Ζάκυνθο και στα Επτάνησα στα χρόνια του Σολωμού.

8. Δεν γράφει "λευτεριά" ο Σολωμός. Γράφει "ελευθεριά"! Μικρό το κακό του λάθους, θα μου πείτε, αλλά ο Μπογδάνος διατείνεται ότι τον έχει "μελετήσει" (και τον έχει "αγαπήσει") τον ποιητή. Αλλού να πάει να τα πει αυτά! 

9. Το να είσαι «ομοφυλόφιλος», «εβραίος», «ελευθεροτέκτων» ή/και «αλκοολικός» από μόνα τους δεν είναι επιλήψιμα. Μόνο φασίστες τα θεωρούν πάθη και εγκλήματα. 

Αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails