© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ο «Πόρφυρας» Νο 158, με σελίδες για τον Θανάση Βαλτινό και τον Νίκο Α. Καββαδία


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 158, Ιανουάριος-Μάρτιος 2016), που κυκλοφορεί, τον τόνο δίνουν σελίδες για τον πεζογράφο Θανάση Βαλτινό και τον Κερκυραίο πεζογράφο Νίκο Α. Καββαδία (μεταθανάτιο αφιέρωμα).
Ειδικότερα, τα κείμενα για τον Θανάση Βαλτινό υπογράφουν οι: Λίζυ Τσιριμώκου, Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich, Σταυρούλα Τσούπρου, Βασίλης Λέτσιος, Μαρκία Λιάπη, Τριανταφυλλιά Λυκοστράτη και Αστέρης Μαυρουδής.
Τα κείμενα για τον Νίκο Α. Καββαδία υπογράφουν ο Περικλής Σφυρίδης και η Σωτηρία Σταυρακοπούλου, ενώ δημοσιεύεται και απόσπασμα από αρχή μυθιστορήματος που βρέθηκε στα κατάλοιπα του Νίκου Α. Καββαδία, προσφορά της οικογένειας.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμιο με την υπογραφή του Γιάννη Πανούση.
Πεζογραφία, της Απόστολου Θηβαίου και της Ιφιγένειας Σιαφάκα.
Ποίηση, Έβαν Τζόουνς (μετάφραση Πασχάλης Νικολάου), Τζιμ Ποττς (μετάφραση Βέρα Κονιδάρη), Κάθριν Γκάλαχερ (μετάφραση Γεράσιμος Ρομποτής), Πηνελόπη Γιώσα, Γλυκερία Μπασδέκη, Πόλυ Κ. Γκίνου και Στέλιος Θ. Μαφρέδας.
Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Ευριπίδης Γαραντούδης, Τραϊανός Μάνος, Κατερίνα Κωστίου και Σπύρος Τζουβέλης.
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με έργο του Άγγελου Γερακάρη είχε ο Νίκος Βουργίδης – (Studio R). Έργα του Άγγελου Γερακάρη έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.
Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης, που αυτή τη φορά έχει τίτλο «Αναλογική αντιμετώπιση»:
«[…] Με ανησυχία μεγάλη από χρόνια βλέπουμε σφαιρικά να υποβαθμίζονται και να παραγκωνίζονται τελείως από τα σχολικά προγράμματα τα ψιχία των μαθημάτων για τα γράμματα και τις τέχνες, καθώς οι ώρες τους επαπειλούνται να μηδενισθούν.
»Από εκεί και πέρα, τα απευκταία «παράγωγα» αυτής της κατάστασης πολλαπλασιάζονται με μια φρενήρη επιτάχυνση. Έτσι κι αλλιώς, το ζήτημα μπορεί να αποτελεί μια κίνηση (εκούσια ή μη) μέσα στα πλαίσια απόλυτης επιβολής της τεχνοκρατικής-τεχνολογικής επιλογής, αν δεν επικρατήσει η αναλογική αντιμετώπιση και ο ορθολογικός καθορισμός των ρόλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails