© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ο «Πόρφυρας» Νο 159-160 με σελίδες για τη Ρέα Γαλανάκη


Στο νέο διπλό τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 159-160, Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2016), που κυκλοφορεί, τον ειδικότερο τόνο δίνουν σελίδες για την πεζογράφο Ρέα Γαλανάκη.
Ειδικότερα, τα κείμενα για τη Ρέα Γαλανάκη υπογράφουν οι: Σοφία Βούλγαρη, Κατερίνα Λεμούσια, Κατερίνα Δ. Σχοινά, Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Νικολαΐς Πέννα, Περικλής Παγκράτης, Αντιγόνη Ηλιάδη, Μαρκία Λιάπη και Κώστας Λιντοβόης.
Η απώλεια του ποιητή και δεινού φιλόλογου Κώστα Στεργιόπουλου (1926-11 Ιανουαρίου 2016) ήταν ένα μεγάλο πλήγμα και για τον Πόρφυρα, του οποίου υπήρξε ένθερμος φίλος και συνεργάτης από τα πρώτα χρόνια της έκδοσής του. Γι’ αυτό τον λόγο, το πρωτοσέλιδο σημείωμα του τεύχους αφιερώνεται στη μνήμη του, ενώ δημοσιεύεται, μνήμης χάριν, κι ένα ανέκδοτο μελέτημά του για τον κερκυραίο πεζογράφο Σπύρο Πλασκοβίτη, από το αρχείο του περιοδικού.
Στις άλλες σελίδες, δοκίμια με τις υπογραφές του Κώστα Σουέρεφ, της Άννας Κουστινούδη, του Μάριου Κυπαρίσση-Μώρου, της Αγγελικής Πεχλιβάνη και της Μαρίνας Γρηγοροπούλου.
Πεζογραφία, Κατερίνα Παπαδημητρίου, Λιάνα Βραχλιώτη, ΙφιγένειαΣιαφάκα και Medardo Fraile (μετάφραση Σωτήρης Στ. Λίβας).
Ποίηση, César Cantoni (μετάφραση Γιώργος Κεντρωτής), Σπύρος Κατσίμης, Κυριακή Αν. Λυμπέρη, Εύα Μοδινού, Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Ευριπίδης Κλεόπας και Βασίλης Κουμής.
Τις σελίδες του «περίπλου» (επισημάνσεις, μικρές επιστροφές, κριτική) υπογράφουν οι: Γιάννης Η. Παππάς, Γεράσιμος Ρομποτής, Ελένη Παρισιάδου, Δημήτρης Κονιδάρης, Πασχάλης Νικολάου και Φώτης Δημητρακόπουλος.
Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, με χαρακτικό έργο της Μαρίας Σπύρου είχε ο Νίκος Βουργίδης – (Studio R). Έργα της Μαρίας Σπύρου έχουν καταχωρηθεί και στις εσωτερικές σελίδες.
Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα της σύνταξης, που αυτή τη φορά έχει τίτλο «Θ’ αφήσω πάλι την ελπίδα»:
«[…] Ο Κώστας Στεργιόπουλος γέμισε με ποιότητα και έργα τα 90 χρόνια της ζωής του. Απελευθερώνουμε από την ποίησή του, ως παρακαταθήκη, έναν θαυμάσιο στίχο: «…Θ’ αφήσω πάλι την ελπίδα να περάσει μέσα από κεφαλή βελόνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails