Πύργος του Δομενεγίνη στο Αργάσι, βράδυ 18ης Αυγούστου 2016
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Η Filokalia Romana δημιουργήθηκε από τον μουσικό Νίκο Γράψα από την Λευκάδα, πριν μία δεκαετία.
Ο Νίκος Γράψας σπούδασε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Μουσική, Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό , μελέτησε και παρουσίασε τα μουσικά όργανα και τα ιδιώματα της μεσογειακής μουσικής επί πολλά χρόνια, εκδίδοντας μία πλούσια δισκογραφία αλλά και συγγραφικό έργο.
Πρόκειται για μία ανοιχτή μουσική ομάδα που ασχολείται με την μελέτη, καταγραφή και παρουσίαση της Μεσογειακής Μουσικής από τα πρώτα της ίχνη, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, μέχρι και των ημερών μας είτε αυτό αφορά ανώνυμα λαϊκά τραγούδια είτε έντεχνα, συμπεριλαμβανωμένων επώνυμων τροβαδούρων, συνθετών όπερας αλλά και μελουργών θρησκευτικής μουσικής. Έχει παρουσιάσει κατά καιρούς μουσικές παραστάσεις με ιδιαίτερο ρεπερτόριο κάθε φορά, όπως ελληνικά μεσαιωνικά τραγούδια, ακριτικά και παραλογές, τραγούδια των ελλήνων του Αιγαίου, βυζαντινή κοσμική μουσική, μουσική της κρητικής αναγέννησης, ανώνυμα ελληνικά τραγούδια με θρησκευτικές επικλήσεις, λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας και της Σικελίας, μελωδίες από την Πορτογαλία μέχρι την Κύπρο στα γλωσσικά ιδιώματα της Μεσογείου, άριες της Ιταλικής όπερας κ.ά.
Σήμερα η Filokalia Romana απαρτίζεται, εκτός του Νίκου Γράψα, από εξαίρετους μουσικούς με ολοκληρωμένες σπουδές σε μουσικά όργανα και θεωρητικά της ευρωπαϊκής και της βυζαντινής μουσικής, όπως ο Διονύσης Σεμιτέκολος και η Ειρήνη Βυθούλκα από τη Ζάκυνθο και ο Ηλίας Πανδής από την Κέρκυρα. Πρόκειται για μία ομάδα αμιγώς επτανησιακή, που αυτό τον καιρό ασχολείται με τη μελέτη και παρουσίαση της μεσαιωνικής μουσικής της ευρωπαϊκής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου