© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π.1494-1515)» στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (17 Σεπ-24 Οκτ 2016)


To «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», σε συνεργασία με τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, παρουσιάζει την έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494–1515)». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 12.00, στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη (Sale Monumentali), ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 24 Οκτωβρίου 2016.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνουν ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Πάνος Λασκαρίδης και ο διευθυντής της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης κ. Maurizio Messina. Για την έκθεση και το έργο του Άλδου Μανούτιου θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος (Aρχιτέκτονας και Ιστορικός του βιβλίου) και η Elisabetta Sciarra (Μαρκιανή Βιβλιοθήκη).

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος, έχει στόχο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τη συμβολή του διάσημου λογίου και τυπογράφου στα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζοντας τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από  τον Άλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του.

Ο Άλδος εγκαινίασε την τυπογραφική του δραστηριότητα με τη δημοσίευση του έργου «Ηρώ και Λέανδρος» του Μουσαίου. Επιθυμία του να διαδώσει την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο ευρύ κοινό, καθώς, όπως ο ίδιος έγραψε: «Πώς μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει ελληνικά να μιμηθεί τους Έλληνες συγγραφείς, που είναι οι πλέον καταρτισμένοι σε κάθε επιστήμη, από τις πηγές των οποίων, όπως ομολογείται, έχει προέλθει σχεδόν οτιδήποτε αξιόλογο στη λατινική γλώσσα;».

Για να τιμήσει την 500ή επέτειο από το θάνατο του Άλδου Μανούτιου, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» δημοσίευσε τόμο προς τιμήν του μεγάλου τυπογράφου. Η έκδοση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)» του Κ. Σπ. Στάικου, με εισαγωγή του Στέφανου Κακλαμάνη, επικεντρώνεται στους Έλληνες συνεργάτες του Άλδου, όπως ο Αρσένιος Αποστόλης και ο Μάρκος Μουσούρος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και όχι μόνον, με αρχέτυπα και παλαίτυπα που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας, εκθέτει τώρα στη «Libreria Sansoviniana» της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης 35 έργα από την πλούσια συλλογή της των ελληνικών Αλδινών εκδόσεων. Την έκθεση συμπληρώνουν και έργα από τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2016, καθημερινά 10.00 – 18.00.

Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, είσοδος από το Μουσείο Correr, Πλατεία Αγίου Μάρκου, Βενετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails