Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας στον εορτασμό της πανελλήνιας εκστρατείας με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός», του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, διοργάνωσε εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους του την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016.
Κεντρικό θέμα των Ημερών Περιβάλλοντος ήταν η εξερεύνηση των τεσσάρων στοιχείων της φύσης: του νερού, της γης, του αέρα και της φωτιάς, στον πολύπλευρο και γόνιμο διάλογό τους με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία.
Φέτος επανέρχεται το θέμα της φωτιάς με τον τίτλο «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς», που εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Οι ξεναγήσεις αφορούσαν επομένως στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός, αλλά αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.
Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, συμμετέχοντας στη δράση, ανέδειξε μες από συγκεκριμένα εκθέματα, τη δημιουργική αναγέννηση της Ζακύνθου, μετά τον Αύγουστο του 1953, με την τρομερή καταστροφή, που ξεκίνησε αρχικά με το σεισμό των 7,3 ρίχτερ και στη συνέχεια με τη φωτιά, που κατέκαψε την πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου