© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Για τη σημασία της κεντρικής ομιλίας Ομπάμα στην Αθήνα [+video]

Γράφει ο Γιάννης Γιγουρτσής από την Κωνσταντινούπολη 


Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να κάνει μία από τις τελευταίες ομιλίες του ως Πρόεδρος στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στην σκιά της Ακρόπολης. Η επιλογή του χρόνου και του τόπου δεν είναι φυσικά τυχαία. 

Ως προς το χρόνο γίνεται στο τέλος της θητείας Ομπάμα και έχει τη μορφή παρακαταθήκης για το μέλλον και ένα είδος διαθήκης για τους επιγόνους του.

Αν ήταν στην αρχή της θητείας του θα ήταν μια επανάσταση ή έστω μία υπόσχεση για επανάσταση, αλλά τότε το σύστημα δεν θα τον ανεχόταν για πολύ... Παρ' όλα αυτά η ομιλία έχει τη σημασία της καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι ακόμα εν ενεργεία και ο λόγος του εκφράζει, όχι βέβαια το σύνολο, αλλά πάντως ένα μεγάλο μέρος, μια από τις πιο ισχυρές συνιστώσες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, συνιστώτα η οποία μπορεί να μην είναι η τάση που νίκησε στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, πλην υφίσταται, παραμένει ισχυρή και υπόσχεται για το μέλλον.

Ο τόπος επίσης δεν είναι τυχαίος. Το σκηνικό ήταν το καλύτερο , αν όχι το μόνο κατάλληλο για μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα, μας αρέσει δεν μας αρέσει, θεωρείται ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου η πατρίδα της δημοκρατίας και το λίκνο των αξιών του δυτικού πολιτισμού. Αυτό ήρθε να πει και να επιβεβαιώσει συμβολικά ο κ. Ομπάμα. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με αυτή την θέση κάποια να την αμφισβητούν ή και να την πολεμούν, πλην όταν εξακολουθεί να κυριαρχεί στην πολιτική αντίληψη του Προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος.

Κατά τα άλλα ο κ. Ομπάμα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις πολιτικής ευγένειας προς την ελληνική πλευρά και επέδωσε τα εύσημα στον ελληνικό λαό κυρίως, και στην κυβέρνηση επίσης. Ο κ. Τσίπρας πιστώθηκε, κυρίως επικοινωνιακά, ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο καθώς αποτελεί έναν από τους ελάχιστους Έλληνες πρωθυπουργούς της ιστορίας που αξιώθηκαν να υποδεχτούν έναν Αμερικανό Πρόεδρο. Τώρα αν εκτός από τύχη ο κ. Τσίπρας θα έχει και την ικανότητα να διαχειριστεί αυτή τη συγκυρία ή κατά πόσο οι προσδοκώμενη βοήθεια μέσω του κ. Ομπάμα για το χρέος θα είναι αποτελεσματική μένει να το δούμε.

Κατά τα άλλα οι απαραίτητες διαδηλώσεις των γνωστών καθολικώς διαμαρτυρομένων και οι εκδηλώσεις αντιαμερικανισμού έλαβαν χώρα κανονικά, πήραν την προβολή που τους αναλογούσε στα διεθνή μέσα , αλλά δεν επηρέασαν το κλίμα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ που σε άλλες περιπτώσεις θα πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες τώρα ήταν οικοδεσπότης, ενώ η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει επιτέλους να περιορίζει τον στείρο αντιαμερικανισμό της μεταπολιτευτκής περιόδου. Σιγά, αργά, αλλά σταθερά, όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας συνειδητοποιούν πως υπάρχει ένας και μοναδικός πολιτικός προσανατολισμός που πρέπει να έχει η Ελλάδα, αν θέλει να επιβιώσει. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον είπε ρητά πριν από 40 χρόνια.

Τελειώνω με την εντυπωσιακή κατακλείδα του Προέδρου Ομπάμα στον καλοδουλεμένο, κυρίως θεωρητικό, αλλά πάντως επικοινωνιακά πολύ καλό, λόγο του. Χαιρετώντας το κοινό του, και μαζί όλον τον κόσμο, αναφώνησε ελληνικότατα "Ζήτω η Ελλάς". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails