© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συνθέσεις Τιμόθεου Αρβανιτάκη στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς"


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Ο συνθέτης Τιμόθεος Αρβανιτάκης, ο οποίος ζει και δημιουργεί στη γενέτειρα Ζάκυνθο και μάλιστα στο χωριό του τα Λαγκαδάκια, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικο-φωνητικού σχήματος "Ιόνιο κύμα", κατά την 2η σύναξη του στ΄ κύκλου δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" (Μπανάτο Ζακύνθου, 30.10.2016).

Κατά την υπέροχη εκείνη παρουσία τους, μεταξύ των άλλων, αποδόθηκαν και συνθέσεις του ίδιου του Αρβανιτάκη, σε ποίηση μάλιστα κορυφαίων ποιητών μας: Νικηφόρου Βρεττάκου, Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου. Σημειωτέον, έχει μελοποιήσει ολόκληρο το σολωμικό έργο "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Τις συνθέσεις Αρβανιτάκη εκ του "Αληθώς", λοιπόν, απομονώσαμε σε ένα βίντεο και το παρουσιάζουμε σήμερα, με σκοπό να επισημάνουμε την αθόρυβη -πλην όμως καταλυτική- συμβολή του συνθέτη στα σύγχρονα μουσικά πράγματα.

Κοινή διαπίστωση όλων μας: Ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης ζει για να παράγει μουσική ποιότητα. Σε καιρούς (και) μουσικής χαύνωσης, ο εν λόγω δημιουργός της σύγχρονης Ζακύνθου πατά στην γερή βάση της τζαντιώτικης, αλλά της ευρύτερης ελληνικής παράδοσης, γνωρίζει τι τεκταίνεται παγκοσμίως, συνεγείρει και οργανώνει εντόπιους μουσικούς ή λαϊκούς τραγουδιστές, δεν επαναπαύεται στα ήδη σπουδαία ή τετριμμένα, αλλά κοιτάζει μπροστά, αποβλέποντας στην αισθαντική (με ψυχή και νότες ζυμωμένες) πραγμάτωση των ονείρων, έστω και αν αυτά τα έχουν πατήσει (σαν αποτσίγαρα) σύγχρονοι αν-Έλληνες ηγεμονίσκοι.

Συγχαίρουμε από καρδιάς τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη και το σχήμα "Ιόνιο κύμα" για τη συμβολή τους στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" και τους ευχαριστούμε από καρδιάς, ευελπιστώντας σε περαιτέρω παρουσίασή τους μέσω των μορφωτικών-πολιτισμικών δράσεών μας! Εύγε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails