© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ο Tennessee Williams στον Αυριακό Μπανάτου εν Ζακύνθω


Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Πέντε ζουμερά μονόπρακτα του Τένεσι Ουίλιαμς παρουσιάζονται αυτό τον καιρό στον Αυριακό Μπανάτου από τους απόφοιτους του τμήματος Υποκριτικής του ΙΕΚ Ζακύνθου. 

Δεν είναι καθόλου λίγο όλο αυτό που εκτυλίσσεται καλότυχα δίπλα μας: Οι μόλις αποφοιτήσαντες νέοι ηθοποιοί με τα υψηλά οράματα και τις μεγάλες προσδοκίες, ο πολυσήμαντος θεατρικός συγγραφέας με τα διαρκώς επίκαιρα έργα και τους σπαρακτικούς χαρακτήρες του, το ζακυνθινό χωριό Μπανάτο με τους καλλιτέχνες του (εννοώ εν προκειμένω τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Κώστα Καποδίστρια συν τους συνεργάτες του) και την καλλίκαρπη κυψέλη τέχνης του Αυριακού, οι θεατρόφιλοι εραστές της θεατρικής τέχνης που συνάζονται στο -μεταποιημένο σε θεατρική σκηνή- αγέρωχο αγροτικό μεγάσπιτο του ζακυνθινού Κάμπου!... Είναι όντως πολλά όλα τούτα, σε καιρούς παρακμής και αυτο-φθοράς!... Παρήγορα κι ελπιδοφόρα! Πράξεις μιας κάποιας αντίστασης του πραγματικού Πολιτισμού στο ρεύμα του χαμού! 

Και το μήνυμα της ίδιας της θεατρικής παράστασης προς το κοινό της Ζακύνθου του 21ου αιώνα: Το πάλαι ποτέ American Dream, μια όζουσα κατάσταση πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικών αστοχιών των μέσων του 20ού αιώνα, βρίσκει -δυστυχώς- αντίκρισμα και παραλληλία στον σύγχρονο ξεφουσκωμένο άδοξα νεοελληνικό μεγαλοϊδεατισμό. Ιδού, αλίμονο, πώς οι εποχές επιστρέφουν ή ανακυκλώνονται με άλλο πια ένδυμα... 

Πολλές τέτοιες παρόμοιες σκέψεις κάνει ο υποψιασμένος θεατής, παρακολουθώντας Τένεσι Ουίλιαμς στο Μπανάτο της Ζακύνθου, καθώς ο βοριάς που τ' αρνάκια (και τους Έλληνες) παγώνει, μαίνεται ολοένα στην αυλή του Αυριακού... Παγωμένος Δεκέμβριος γαρ του 2016 μ.Χ. ... 

Συγχαρητήρια, παιδιά! Καλές αντοχές! Πάντα ψηλά!
American Dream: 5 μονόπρακτα του Τένεσι Ουίλιαμς

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 9.00 μ.μ.
στον Αυριακό

Χειμερινή περίοδος 2016-17

Σκηνοθεσία: Κώστας Καποδίστριας – Νίκος Σκουλάς
Σκηνικά – Ενδυματολογία: Θάλεια Ξενάκη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Διονύσης Μπουκουβάλας
Φωτισμοί: Μπάμπης Σιγούρος - Στάθης Πίσκοπος

Με τους απόφοιτους του τμήματος υποκριτικής του ΙΕΚ Ζακύνθου

Θέατρο τση Ζάκυνθος – Επαγγελματική Σκηνή

- Η Λαίδη Φθειροσόλ
- Χαιρετισμούς απ’ τη Βέρθα
- Μίλα μου σαν τη βροχή κι άσε με ν’ ακούω...
- Μην κλαις μωρό του Ρούνυ
- Προς κατεδάφισιν

Θέμα τρέιλερ, από τη μουσική για το "Μίλα μου σαν τη βροχή κι άσε με ν’ ακούω...".

Φωτογραφίες: Νίκος Κοντοσταυλάκης, Μπάμπης Σιγούρος


Έναν από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς επέλεξαν οι σκηνοθέτες Κώστας Καποδίστριας και Νίκος Σκουλάς να παρουσιάσουν στο ζακυνθινό κοινό. Τα πέντε μονόπρακτα του Τένεσι Ουίλιαμς (1911-1983) έχουν σαν κοινό στοιχείο την αποδόμηση του «Αμερικάνικου Όνειρου», με τους χαρακτήρες να νιώθουν παγιδευμένοι σε μια πραγματικότητα που αποτελεί το αρνητικό των υποσχέσεων που άκουγαν. Η φαντασία – που φτάνει στην ψευδαίσθηση – ως άμυνα στη σκληρή πραγματικότητα, τα τσαλαπατημένα όνειρα και οι προδομένες ελπίδες, οι απρόσωπες σχέσεις και τα συγκρουόμενα οράματα, είναι μερικά από τα στοιχεία που ξεδιπλώνει η πένα του συγγραφέα. Ο λόγος του παθιασμένος – άλλοτε ποιητικός και άλλοτε κοφτερός σαν μαχαίρι – καλύπτει όλο το φάσμα των συναισθημάτων του δράματος του σύγχρονου ανθρώπου.

Μια καίρια καλλιτεχνική δήλωση από τον Τένεσι Ουίλιαμς, αλλά και από τους σκηνοθέτες που επέλεξαν τα έργα και τους ηθοποιούς που τα στήριξαν με πάθος και αυταπάρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails