© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Το αδιαχώρητο έγινε στη βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τον αείμνηστο γιατρό της Ζακύνθου Γεώργιο Μοθωναίο (1910-1994)
Ο ευρύχωρος Ναός της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου έως και το υπερώο του στάθηκε μικρός για να χωρέσει το μέγα πλήθος Ζακυνθίων, οι οποίοι προσήλθαν το βράδυ της Κυριακής Β΄ Νηστειών, 12ης Μαρτίου 2017, στην αφιερωματική εκδήλωση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς” για τον εξέχοντα και αλησμόνητο χειρουργό της Ζακύνθου ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΟΘΩΝΑΙΟ, ο οποίος διακρίθηκε στο νησί των Ποιητών ως κορυφαίος επιστήμονας και ανθρωπιστής, μάλιστα δε σε ιδιαίτερα δίσεκτες για τον τόπο ιστορικές περιόδους, όπως π.χ. ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Σεισμοπυρκαγιά του 1953.

Ανάμεσα στους τα πρώτα φέροντας του ακροατηρίου της εκδήλωσης ήταν ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, Ηγούμενος της Μονής Προδρόμου στην Λαγκάδα, εκ προσώπου του απουσιάζοντος οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, η ερίτιμος σύζυγος κ. Κεβή και οι δύο θυγατέρες κ.κ. Ιωάννα και Ειρήνη του τιμώμενου γιατρού Μοθωναίου, ο Πρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κ. Ιωάννης Στ. Παπαδάτος, αρκετοί γιατροί και φαρμακοποιοί, πάμπολλοι επιστήμονες, ευάριθμοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου και απλός λαός, οι οποίοι όλοι όφειλαν την έκφραση αγάπης προς τον Μοθωναίο, τον άνθρωπο, τον ευεργέτη του λαού, τον κατέχοντα μάλιστα θέση στην καρδιά τους “αμέσως μετά τον Άγιο Διονύσιο”.

Ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κ. Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος – Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, με θέμα: Γεώργιος Μοθωναίος (1910-1994): ο Επιστήμονας, ο Γιατρός, ο Άνθρωπος. Μισός αιώνας ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. Η έμπειρη ομιλήτρια, χρησιμοποιώντας πλούσιο -κι εν πολλοίς άγνωστο- αρχειακό υλικό, ανέλυσε συνοπτικά την πολυκύμαντη ζωή και το μεγαλείο της ψυχής ενός ανθρώπου πανεπιστήμονος της Ιατρικής, ο οποίος -παρά τις προκλήσεις και προσκλήσεις της εποχής του- παρέμεινε τελικά στην γενέτειρα Ζάκυνθο, όπου προσέφερε την κάθε ικμάδα των πρωτοποριακών ιατρικών γνώσεών του. Μες από την παρουσίαση της κ. Δεμέτη το πλήθος του κόσμου συγκινήθηκε βαθιά και καταχειροκρότησε δεόντως και από καρδιάς την ομιλήτρια!

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Μικτή Χορωδία “Το όνειρο του παιδιού”, αποτελούμενη από σαράντα και πλέον μέλη, απέδωσε μελοποιημένη ποίηση Διονυσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου, όπως και -λόγω των ημερών- το ψαλμικό “Τη υπερμάχω”. Στην διεύθυνση της Χορωδίας ήταν ο ιδρυτής και χοράρχης της κ. Δημήτριος Κάνδηλας, ο και Πρωτοψάλτης της Ενορίας Μπανάτου.

Εκ μέρους των συντελεστών του Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, ο υπεύθυνός του Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε τον λαό, την ομιλήτρια και τη χορωδία για την εξαίσια βραδιά Γεωργίου Μοθωναίου, στις δε τρεις Κυρίες Μοθωναίου (σύζυγο και θυγατέρες του) ευχήθηκε να έχουν την ευχή του και να καυχώνται για την πολύτιμη μνήμη, την οποία τους κληροδότησε ο προσφιλής οικείος τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails