© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πανδαισία ποιότητας η βραδιά του Κέντρου Λόγου "Αληθώς" για την Mater Dolorosa και το Θείο Πάθος

























































Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», με την 5η εκδήλωση του στ΄ κύκλου δράσεών του – αφιερωματική στην Θρηνωδούσα Μητέρα Παναγία εν όψει του Θείου Πάθους, την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 26 Μαρτίου 2017 το βράδυ, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, γνώρισε μιαν επιπλέον επιτυχία. Πάμπολλοι Ζακυνθινοί έσπευσαν να συμμετάσχουν στην θεομητορική – προμεγαλοβδομαδιάτικη αυτή σύναξη, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, τους Ηγουμένους των Μονών α) Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη και β) Προδρόμου Λαγκάδας Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Βόγια-Λαυρεώτη, πολλούς Ιερείς του νησιού, τον Πρόεδρο Μπανάτου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη, ευάριθμους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ομιλητής ήταν ο κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, Εκπαιδευτικός, εγκρατής Θεολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Η Παναγία ως Ευαγγελίστρια και Mater Dolorosa. Από το “γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου” στο “ω, γλυκύ μου έαρ”». Ο έμπειρος ομιλητής καθήλωσε το κοινό με την ενάργεια και διεισδυτικότητα της σκέψης του. Ταυτόχρονα, μεταχειριζόμενος πατερικά και λογοτεχνικά αποσπάσματα, κατόρθωσε ώστε να καταχειροκροτηθεί θερμότατα από το κοινό.

Μεταξύ άλλων τόνισε: “[...]Η παρθένος κόρη με τον Μονογενή της παίρνουν τον άνθρωπο από το χέρι και με τον ευαγγελισμό, τον οδηγούν στη χαρά της θεογνωσίας, της αυτογνωσίας και της αδελφογνωσίας, ούτως ώστε να φύγει ο άνθρωπος από την αλλοτρίωση και να πάει στην καλή αλλοίωση, να φύγει από το εγώ και να πάει στο εμείς, η συνάντηση με τον άλλον να είναι ευλογία και χαρά και όχι πίκρα και οδύνη, να αγγίξεις όχι τυπικά το χέρι του άλλου, αλλά ουσιαστικά την καρδιά του, να περάσεις από την ακοινωνησία στην επικοινωνία, από το στείρο μονόλογο στο γόνιμο διάλογο, να συναγωνιστείς τον άλλον όχι στην κακία, αλλά στις αρετές, να ζήσεις την ενότητα και όχι τη διαίρεση, την άσκηση που οδηγεί σε διεξόδους και όχι την κακή χρήση της ελευθερίας που οδηγεί στη σχιζοφρένεια, να χαίρεσαι την συνύπαρξη με τον άλλον, με τον οποίο είσαι συνοδοιπόρος στη βασιλεία του θεού. Η εξυγίανση της ηθικής είναι πηγή χαράς, όχι μόνο για την θεραπεία της ανθρώπινης φύσης, αλλά επεκτείνεται και στην κτίση που περιβάλλει τον άνθρωπο, καθώς ο άνθρωπος μαθαίνει να είναι διαχειριστής και όχι καταχραστής της φύσης.
          Η μητέρα του Θεού βγαίνει από τα προσκυνητάρια της και αυτή τη χαρά ευαγγελίζεται στους ανθρώπους. Αυτή βίωνε ο πνευματικός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου π. Τύχων και έλεγε, «έχω τόση χαρά που δεν ξέρω που να τη βάλω, θα την φυλάξω για ώρα ανάγκης».
          [....]
          Η πονεμένη Παναγία έρχεται ως παραμυθία, να προτείνει την εκούσια παράδοση του ανθρώπου στο Θεό, κατά τις ώρες της λύπης, της θλίψης, των στεναγμών, της οδύνης και του πένθους. Ο πονεμένος συνήθως γνωρίζει να συμπονά και η Παναγία του πάθους, που τελικά χόρτασε την ανάσταση έρχεται στην πονεμένη καθημερινότητα των ανθρώπων να ευαγγελισθεί, ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει απελπισία και τρόμος, μόνο ένα φόβος αγγίζει την καρδιά, μήπως η χαρά και το αναστάσιμο φως δεν είναι τόσο πλούσια από λάθη και αστοχίες. [...]”

Στη συνέχεια, το 25μελές σχήμα Ψαλτών Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής», με Μαέστρο τον κ. Παναγιώτη Μαρίνο, απέδωσε μελωδικότατα θεομητορικούς και μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, κατά το βυζαντινό και ζακύνθιο μουσικό ύφος. Ύμνοι, όπως το “Εξηγόρασας ημάς..., το “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου...”, το “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...”, το “Αι γενεαί πάσαι...”, το “Τον Κύριον υμνείτε...”, τονισμένα ζακυνθινά, έκαμαν ώστε όλοι συμμετέχουν σιγοψάλλοντας και εντέλει χειροκροτώντας τους άξιους και καλλικέλαδους χορωδούς.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον υπεύθυνο του Κέντρου Λόγου Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια και τους καλούς συνεργάτες του στο “Αληθώς” για την παραγωγή ποιοτικών πολιτισμικών δράσεων, ευχαρίστησε τους συντελεστές για την κατανυκτική βραδιά, ευχόμενος μάλιστα Καλή Ανάσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails