ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΝΤΑΣ τιμητικά τον αξέχαστο Κερκυραίο σολωμιστή της Ζακύνθου Σπύρο Αλ. Καββαδία (Αργυράδες Κέρκυρας, 1937 – Ζάκυνθος, 1.12.2002), η «Λέσχη Ο Ζάκυνθος» οργανώνει φιλολογική – πολιτιστική εκδήλωση για την προσφορά του στα ζακυνθινά (και όχι μόνο) γράμματα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 και ώρα 20.00΄μ.μ., στη σάλα του κτιρίου της «Λέσχης ο Ζάκυνθος» (πλατεία Αγίου Μάρκου), και σύμφωνα με το πρόγραμμα θ’ απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της «Λέσχης Ο Ζάκυνθος», κ. Γιάννης Παν. Αγαλιανός, και θα μιλήσουν οι γνωστοί συμπολίτες μας:
1. Διονύσης Σέρρας, Φιλόλογος – Λογοτέχνης: «Ο «παρών» και σήμερα Σπύρος Καββαδίας»,
2. Νίκος Κακολύρης, Μαθηματικός: «… Αναζητώντας «υπερβατικές διεξόδους εντός του Γλωσσικού φαινομένου, για την κατάκτηση μιας γνήσιας απελευθέρωσης από τα «καθεστώτα λόγου», εκείνα που καθηλώνουν στο επίπεδο του τετριμμένου την εννοιολογική διαχείριση, την επικοινωνία και τις «αντιλήψεις» επί του κάλλους»,
3. Λιλιάνα Ιω. Βίτσου, Φιλόλογος: «Οι δύο αυτοτελείς εκδόσεις του Σπύρου Καββαδία για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο»,
4. Διονύσης Φλεμοτόμος, Ποιητής – Λογοτέχνης: «Η συμβολή του Σπύρου Καββαδία στη μελέτη του λαϊκού θεάτρου της Ζακύνθου».
Η εκδήλωση οργανώνεται, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της «Λέσχης Ο Ζάκυνθος», με αφορμή την επέτειο, εφέτος, ογδόντα (80) χρόνων από τη γέννηση του Σπύρου Καββαδία, τριάντα (30) από την έκδοση της σημαντικής διδακτορικής του διατριβής Η λαϊκή ζωή και γλώσσα στο ελληνόγλωσσο έργο του Διονυσίου Σολωμού (εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα 1987, σσ. 300) και δεκαπέντε (15) από τον σχετικά πρόωρο θάνατό του, στη γη του Σολωμού και του Κάλβου, όπου ο αξέχαστος εκπαιδευτικός, καθηγητής και διευθυντής στο 2ο Λύκειο Ζακύνθου, Δρ Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητής, μελετητής και συγγραφέας διαφόρων αξιόλογων και χρήσιμων εργασιών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο γνωστός στην κοινωνία του νησιού μας Σπύρος Καββαδίας, εγκαταστάθηκε μόνιμα εδώ μετά τον διορισμό του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εδίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του και εκτός από τη συγγραφή και τις δημοσιεύσεις κειμένων του σ’ εφημερίδες, περιοδικά, Ημερολόγια κλπ., συμμετείχε δημιουργικά σε πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάνοντας ομιλίες ή διαλέξεις, μετέχοντας σε πρωτότυπες ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, είτε στη Ζάκυνθο είτε αλλού (Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Πάτρα, Αθήνα, Κύπρου…).
Γνωριζόταν με πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, Επτανήσιους και άλλους, κερδίζοντας την εκτίμησή τους για τη φιλέρευνη και φιλοπνευματική εργασία του, που ξεπερνούσε τα όρια της μετριότητας και της τοπικής λογιοσύνης.
Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του και της ενασχόλησής του με τον νεοελληνικό και τοπικό πολιτισμό, συνεργάστηκε ενεργά και παραγωγικά στη Διεθνή Συνάντηση Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου (με ιδρυτή τον Κ. Πορφύρη), στο Μουσικό Ασκηταριό του Δημήτρη Λάγιου, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Λαϊκό Θέατρο της Ζακύνθου (Ομιλίες), με τη δημοτική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα του Λαού μας, κ.ά.π.
Στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης, που οργανώνει μνημονευτικά η «Λέσχη Ο Ζάκυνθος», θα εκτεθεί και σχετικό με τον τιμώμενο υλικό (έντυπα, χειρόγραφα, ανάτυπα, φωτογραφίες κλπ.).
Είναι βέβαιο ότι οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συνάδελφοι, οι μαθητές και διάφοροι άλλοι, Ζακυνθινοί και μη, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη και την πνευματική κληρονομιά τού μ’ ευρύτερη αναγνώριση νεοελληνιστή – σολωμιστή Σπύρου Αλ. Καββαδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου