© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη ο "Πόρφυρας" Νο 165


Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Πόρφυρας» (Νο 165, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2017), που κυκλοφορεί, και εντός ολίγου μπαίνει στο 38ο έτος ανελλιπούς έκδοσης, τον  τόνο δίνει το αφιέρωμα στον σημαντικό συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη (1919-2003). Ο Αντώνης Σαμαράκης ήδη από την πρώτη συλλογή διηγημάτων του «Ζητείται ελπίς» είχε θίξει διεισδυτικά, άμεσα και λιτά τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, και πολύ ενωρίς τα βιβλία του ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα με πολλές μεταφράσεις.    

Στο τεύχος περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις ενός συνεδρίου για τον Αντώνη Σαμαράκη, το οποίο με τίτλο «… τα χέρια δως μου / να κάψουμε / τα σύνορα του κόσμου», είχε διοργανώσει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (στις αίθουσες της Ιονίου Ακαδημίας και του Μουσείου Σολωμού) στις 2 και 3 Απριλίου 2016, με τιμητικά προσκεκλημένη τη σύζυγο του Αντώνη Σαμαράκη κυρία Ελένη Σαμαράκη. Υπογράφουν οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Βασίλης Βασιλικός, Φώτιος Δημητρακόπουλος, Νίκιας Λούντζης, Τίτος Πατρίκιος, Χρήστος Χωμενίδης, Γιάννης Ξανθούλης, Πηνελόπη Γιώσα, Δημήτρης Κονιδάρης, Ρένα Κρουαζιέ, Βέρα Κονιδάρη, Γιώτα Τεμπρίδου, Δέσποινα Πούλου, Νίκη Μίγγα, Σταυρούλα Τσούπρου, Νικολαΐς Πέννα, Νάσος Μαρτίνος, Περικλής Παγκράτης, Γεράσιμος Ρομποτής, Ελευθερία Κούκουρα, Δημήτρης Μανούκας, Μαρία Κρασούλη και Θεανώ Τράκα.

Το αφιέρωμα κλείνει με ένα ανέκδοτο κείμενο του Αντώνη Σαμαράκη (Corfu e non più) – μια ομιλία η οποία εκφωνήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας το 1993 σε Διεθνές Συνέδριο Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών, όπου ο συγγραφέας ήταν τιμητικά προσκεκλημένος. 

Τις σελίδες του «περίπλου» (σχόλια, κριτική) υπογράφουν η Πέγκυ Καρπούζου, ο Διονύσης Σέρρας, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης και η Άννα Αφεντουλίδου.

Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011), ενώ ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι του Αριστείδη Αυγερινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails