© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

«Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα». Διάλεξη του Παναγιώτη Ανδριόπουλου


Το περιοδικό Στέπα (Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού), το οποίο εκδίδει ο μεταφραστής και συγγραφέας Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Δευτέρες της Στέπας στο πατάρι του Αρμού», για την γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ρωσική κουλτούρα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στις 7 το απόγευμα, με ομιλητή τον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, θεολόγο και μουσικό, με θέμα: «Μάνος Χατζιδάκις και Ρώσοι συνθέτες του 20ού αιώνα».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο πατάρι των εκδόσεων Αρμός (Μαυροκορδάτου 11), στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις που συνομιλεί με τον Σεργκέι Προκόφιεφ στο νεανικό πιανιστικό του έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ο Χατζιδάκις που διευθύνει Ίγκορ Στραβίνσκυ είτε με την Μικρή Ορχήστρα Αθηνών είτε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και ο Χατζιδάκις που …κλέβει ένα θαυμάσιο μοτίβο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για να φτιάξει ένα δικό του τραγούδι, ολότελα ελληνικό, είναι στο επίκεντρο της διάλεξης όπως και οι αγαπημένοι Ρώσοι συνθέτες του αξέχαστου δημιουργού που πρότεινε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994) έχει δηλώσει ότι ο Προκόφιεφ, για παράδειγμα, τον είχε γοητεύσει όταν ήταν 20 χρονών. Φαίνεται πως τον… ακολουθούσε μέχρι την ωριμότητά του, αφού ο Χατζιδάκις διηύθυνε την πρώτη συμφωνία (Κλασική) του Προκόφιεφ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων το 1991.

Ο ομιλητής θα καταδείξει την στενή σχέση του Μ. Χατζιδάκι με την Ρωσική μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, μέσα από κείμενα – ντοκουμέντα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

[Υπαινικτική αφίσα: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails