© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Τολέδο και στο Μουσείο El Greco


Ο πρωτεύων καθεδρικός της Παναγίας του Τολέδο (ισπανικά: Catedral Primada Santa María de Toledo) είναι ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός στο Τολέδο της Ισπανίας, έδρα της αρχιεπισκοπής του Τολέδο.

Ο καθεδρικός είναι ένας από τους τρεις ύστερους γοτθικούς καθεδρικούς του 13ου αιώνα στην Ισπανία και θεωρείται από κάποιους το σημαντικότερο δείγμα γοτθικού ρυθμού στη χώρα.

Το ιερό του ναού είναι με φλαμανδικό γοτθικό στυλ, και παρουσιάζει σκηνές από την ζωή του Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το παλιότερο από τα μαγευτικά βιτρό του καθεδρικού είναι το παράθυρο με το τριαντάφυλλο πάνω από την "Πόρτα του Ρολογιού". Ο καθεδρικός περιλαμβάνει και άλλα πολλή σημαντικά και ιστορικά έργα τέχνης όπως επίσης και μια μικρή γκαλερί με πίνακες από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο El Greco, Zurbarán, Titian, Rubens και του Velázquez. Τέλος το εντυπωσιακό Custodia de Arfe που είναι κάτι σαν ένας καθολικός επιτάφιος, με 18 κιλά από καθαρό χρυσό και 183 κιλά από ασήμι, κλέβει τα βλέμματα του επισκέπτη.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Έλληνας ζωγράφος που πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής του στο Τολέδο, παραμένει γνωστός με το προσωνύμιο «Eλ Γκρέκο» ("El Greco"), δηλαδή «Ο Έλληνας», που του δόθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με τη διαδεδομένη πρακτική της εποχής να δίνονται ονόματα βασισμένα στον τόπο καταγωγής. Στην Ιταλία και στην Ισπανία, ήταν γνωστός ως "Dominico Greco", δηλαδή Δομήνικος ο Έλληνας, ενώ το προσωνύμιο Ελ Γκρέκο επικράτησε μετά το θάνατό του. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», τονίζοντας την ελληνική καταγωγή του.

Φωτο-ξενάγηση: ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ


























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails