© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Μετα-σχόλιο για τις μεγαλοβδομαδιάτικες λεπτομέρειες του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων


Σχολιαστική παρουσίαση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων συμμετείχε φέτος στην Εβδομάδα των Παθών και της Λαμπρής με έναν τρόπο - έκπληξη: Κάθε μέρα της Μεγαλοβδομάδας 2018 πρότεινε, μέσω του διαδικτύου, στο παγκόσμιο κοινό του, λεπτομέρειες από έργα τέχνης που εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου. Μια λεπτομέρεια για κάθε Μεγάλη Ημέρα, σχετική πάντως (ευθέως ή υπαινικτικά) με το συναξάριο της Ημέρας, από το Σάββατο του Λαζάρου έως την "ημέρα της Λαμπρής", κατά Σολωμόν, προτείνοντας τότε τον ίδιο τον αναστάσιμο Σολωμό, ο οποίος -όλως τυχαίως- κατ' εκείνη την ημέρα του Πάσχα (8 Απριλίου) είχε τα γενέθλιά του! 

Αξίζει πολλών συγχαρητηρίων η έξοχη αυτή πρωτοβουλία της Διευθύντριας και των καλών συνεργατών του Μουσείου, οι οποίοι αποδεικνύουν συχνά-πυκνά εμπράκτως ότι το εν λόγω Μουσείο των Ποιητών και των αξιομνημόνευτων Ζακυνθίων δεν είναι τόπος ναφθαλίνης και αθέατων νοτισμένων σπαραγμάτων ενός κάποιου επαρχιώτικου πολιτισμού, αλλά τρόπος να θεάσαι Πάθη και Αναστάσεις, αναδιφώντας στα τεκμήρια μιας πραγματικότητας που ακόμη αναπνέει, πασχίζοντας να επιβιώσει και στο μέλλον!

Ακολουθεί έκθεση των περί ών ο λόγος, οι οποίες -εντέλει- μόνο λεπτομέρειες δεν είναι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails