© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ένας άγνωστος λαϊκός ποιητής του Τζάντε παρουσιάστηκε στο ΙΑ΄ Πανιόνιο Συνέδριο της Κεφαλονιάς

Γράφει ο π. Π. Καποδίστριας 




Στο ΙΑ΄ Πανιόνιο Συνέδριο της Κεφαλονιάς, στις 23 Μαΐου 2018, είχα την ευκαιρία να ξεπληρώσω ένα χρέος, το οποίο είχα επωμισθεί από έφηβος. Ο νόννος μου, Παναγιώτης Καποδίστριας, με το παράβγαλμα Σοχάδας, γιος του Νικολάου και της Μαγδαληνής (1882-1936), εκ του χωρίου Μπανάτου της Ζακύνθου, επιδιδόταν στην δημιουργία μικρών ποιημάτων, τα οποία παρέμειναν παροιμιώδη ώς τους δικούς μας καιρούς για την αμεσότητα, σατιρικότητα και γλυκύτητά τους. Αυτά τα ποιηματάκια του Νόννου Παναγιώτη συγκέντρωνα σταδιακά και εντέλει τα παρουσίασα ως επιστημονική ανακοίνωση σε μιαν από τις συνεδρίες του ανωτέρω Συνεδρίου των Ιονίων. 

Έτσι, ο ταπεινός εκείνος στιχοπλόκος, 82 χρόνια (!) μετά τη βιολογική θανή του, πέρασε στην αιωνιότητα δι' ενός άλλου τρόπου. Προσωπικά αισθάνομαι ότι αυτός ο άνθρωπος, του οποίου δε σώζεται καμιά φωτογραφία (μάλλον η μορφή του δεν αποτυπώθηκε ποτέ), θα μιλά εσαεί μες από τους στίχους του, διότι υπηρέτησε -δίχως να το διανοηθεί εν ζωή ο ίδιος- την υπέροχη λαϊκή ποίηση του τόπου του, μάλιστα δε ως ένας εκ των γεννητόρων αυτού του έξοχου πολιτισμικού αγαθού. 

Ως ιερέας ποτέ δεν παρέλειψα να μνημονεύω τον Νόννο και τη Νόννα στη Αγία Πρόθεση της θείας Ευχαριστίας. Όμως εκείνο το βράδυ του Μαΐου στο Αργοστόλι, ενώπιον φιλολόγων, καθηγητών πανεπιστημίου και διάφορων φίλων ένιωσα την ψυχή του Παναγιώτη του Σοχάδα να υπερίπταται ευχαριστημένη (και απορημένη συνάμα) από τη απρόσμενη μάζωξη για χάρη του. Σκέπτομαι ότι μάλλον θα μας τραγούδησε, πάντα με χιουμοριστική διάθεση, κάποιους από τους στίχους του: 
"Ωω, παρέα ωραιοτάτη, πολύ καλή καλή της φύσης 
ο φωτογράφος έλειπε να σας φωτογραφίσει"!

Φωτογράφος πάντως υπήρξε -σε πείσμα του Νόννου- και μας φωτογράφισε! Πού να τα περίμενε όλα αυτά ο καημενούλης!!!...

Στη φωτό, από αριστερά: Διονύσης Σέρρας, Φωτούλα Καποδίστρια, Γιώργος Γαστεράτος, Διονύσης Φλεμοτόμος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας και Κατερίνα Τικτοπούλου.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails