© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Απεβίωσε η συγγραφέας Έρση Λάγκε



Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Μια σημαντική και βραβευμένη λογοτέχνιδα της Ελλάδας, μια ταξιδιώτισσα στις πιο παράδοξες πατρίδες του Κόσμου και της Ψυχής, η πολυαγαπημένη φίλη Έρση Λάγκε, αναχώρησε σήμερα (7.6.2018) για τις αιώνιες μονές, σε ηλικία 81 ετών, μ' έναν αιφνίδιο θάνατο, όπως τον επιθυμούσε, άλλωστε!

Έτσι τώρα, από εκεί ψηλά, τη "Σρι Λάνκα" του Ουρανού, ήδη θα εμπεδώνει την "παράξενη σοφία" θα εποπτεύει "το γαλάζιο της γης", θα καραδοκεί εναντίον της "βιομηχανικής τρομοκρατίας", θα μας "περιμένει στην Ινδία" του επάνω κόσμου, θα ετοιμάζει ελαφρυντικά για τον "αδελφό Κάιν" και θα επιστρατεύει για χάρη μας το μελαγχολικό "ιώδες" και τους "καμπανοκρούστες" της Καλοσύνης της!

H Έρση Λάγκε γεννήθηκε στην Aθήνα, από μητέρα Zακυνθινή και πατέρα Mυτιληνιό. Σπούδασε ζωγραφική στη Mαγεντία και στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Παντρεύτηκε και αργότερα χώρισε από το βυζαντινολόγο Ρ. Λάγκε, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1972, με την ποιητική συλλογή "Σπάλαθρα". Έχει γράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις από τα γερμανικά. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, με το Βραβείο Λουντέμη και με Βραβείο Ποίησης στο Μιλάνο. Tο έργο της έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.

Αγαπημένη Έρση, νομίζω ότι η πριν από σένα φευγάτη ποιήτριά μας, η Κυρά των Κήπων της Ζακύνθου, Μάχη Μουζάκη, θα έχει στρώσει ό,τι πιο περίτεχνο κοφτοκέντι φύλαγε για τις επίσημες μέρες, θα έχει αγοράσει ό,τι πιο γευστικό παγωτό εύρηκε στη γειτονιά, θα έχει στολίσει με μπουκαμβίλιες και γραντούκες τον τόπο, για να σε δεχτεί!... Εμείς -προς το παρόν- δε θα είμαστε παρόντες... Θα σε μνημονεύουμε πάντως με αγάπη καρδιακή!...











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails