© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Εγκαίνια νεοϊδρυθέντος Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου στη Ζάκυνθο | History War Museum











Σκηνές από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, τον Πόλεµο της Κορέας και τον Πόλεµο του Βιετνάµ «ζωντανεύουν»μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στη Ζάκυνθο και αυτό το Σάββατο, παραμονή της Εθνικής Επετείου, στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό με τα επίσημα εγκαίνια.

Το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο στεγάζεται στο χώρο του ξενοδοχείου Galaxy Grand Resort , ιδιοκτησίας της Χριστίνας Τετράδη και η δημιουργία του οφείλεται εξ΄ ολοκλήρου στο μεράκι και την προσπάθεια του πρώην Υφυπουργού και Βουλευτή Αναστάσιου Λιάσκου, που εδώ και δεκαετίες συλλέγει μοναδικά στρατιωτικά κειμήλια. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Μουσείο αποτελεί επίσημο παράρτημα του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ», το οποίο ιδρύθηκε το 1995 στο Κοντοδεσπότι του Δήµου Μεσσαπίων του νοµού Ευβοίας και τα επίσημα εγκαίνια του οποίου είχε τελέσει το 2003 ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. 

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οι εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε προσκλήθηκαν από τον κ. Λιάσκο σε μια πρώτη παρουσίαση του Μουσείου και ξεναγήθηκαν από τον ίδιο και την κ. Τετράδη στα εκθέματα, τα οποία είναι προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Οι χώροι του Μουσείου φιλοξενούν πιστές αναπαραστάσεις σκηνών πραγματικού πολεμικού περιβάλλοντος ξεκινώντας από την έρημο της Λιβύης με μια περίπολο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας με μια δραματική μάχη στο ύψωμα 381 ΒΔ της πόλης Ισκσόν στην χιονισμένη Κορέα και καταλήγοντας σε μια στρατιωτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του ποταμού Σονγκ Χονγκ στο Βόρειο Βιετνάμ.

Με μοναδική εξαίρεση τις κούκλες και τμήματα του σκηνικού, οτιδήποτε υπάρχει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη είναι αυθεντικό: Από τα επιβλητικά οχήματα μέχρι τις στολές και από τον οπλισμό μέχρι τα είδη της καθημερινότητας όπως τα τσιγάρα, οι κάλτσες αλλά και τα κιβώτια και τα κάνιστρα νερού και καυσίμων. Ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα προκαλεί η σκηνή του πρόχειρου ιατρείου στην αναπαράσταση της μάχης στην Κορέα όπου ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται όχι μόνο την γενναιότητα των στρατιωτικών αλλά και την φρίκη του πολέμου.

Πρόκειται για ένα Μουσείο μοναδικό στο είδος του, όπου σε λίγη ώρα και με βιωματικό τρόπο ο επισκέπτης παίρνει «εντατικά» μαθήματα ιστορίας, αποτυπώνει γεγονότα που στιγμάτισαν το πρόσφατο παρελθόν και τέλος μαθαίνει πολλά για την συνδρομή του Ελληνικού Στρατού σε μάχες που καθόρισαν τον ρου της σύγχρονης ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μπορούν να το επισκεφτούν μαθητές αλλά και όσοι επιθυμούν κατόπιν ραντεβού.

Ο κ. Λιάσκος μίλησε για το Μουσείο με πραγματική θέρμη τονίζοντας την ανάγκη οι νεότεροι να μάθουν την ιστορία, όχι με απρόσωπο και συμβατικό τρόπο, αλλά βλέποντας μπροστά στα μάτια τους ρεαλιστικές αναπαραστάσεις. Ο ίδιος τόνισε την σημασία που έχει κάθε τέτοιο εγχείρημα και για να περάσουν διαχρονικά μηνύματα για την παγκόσμια ειρήνη και την ενότητα των λαών. Από την πλευρά της η κ. Τετράδη, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν οι επισκέπτες του νησιού, υποστηρίζοντας πως η λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενθάρρυνσης του πολυσυζητημένου θεματικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails