© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ετοιμόρροπο το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, λόγω των σεισμών, αναμένει αποκατάσταση


Φωτογραφίες και κείμενο: Πέτρος Παράσχης 

Πρωί 6ης Νοεμβρίου 2018, ταξίδι στα νησιά Στροφάδες Ζακύνθου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία Μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Δ.Α.Β.Μ.Μ), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και στελεχών της Μητροπόλεως Ζακύνθου, υπό τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με σκοπό την πλήρη και πραγματική αποτύπωση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018

Η κατάσταση, όπως φαίνεται στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες, είναι αποκαρδιωτική, οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και εκτεταμένες σε όλο το κτιριακό συγκρότημα, παρότι ο ίδιος ο πύργος του Μοναστηριού στάθηκε όρθιος, κυρίως εξαιτίας της περίδεσης που είχε πραγματοποιηθεί μετά τους ανάλογους μεγάλους σεισμούς της περιοχής, το 1997.

Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης, βάσει της μελέτης, η οποία έχει εκπονηθεί το 2009 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μέριμνα της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και έχει εγκριθεί της Δ.Α.Β.Μ.Μ.. Σημειωτέον ότι, κατά την πάροδο των ετών που προηγήθηκαν, ουδεμία παρέμβαση προς αποκατάστασιν έγινε, εξαιτίας της μη διαθέσεως των κρατικών υπευθύνων να αντιμετωπίσουν το μοναδικό στον Ιόνιο χώρο παλαιολόγειο αυτό μνημείο του ΙΓ΄ αιώνος, όπως του αρμόζει και άπαντες οφείλουμε.  





























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails