© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

"Βυζαντινές μεταγραφές: Υφαίνοντας κόμβους στο χώρο και στο χρόνο". Έκθεση της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα στο Μουσείο Ζακύνθου

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας  Μουσείων 2019:
Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της Παράδοσης


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ. ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, που θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Ζακύνθου, το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00. Διάρκεια έκθεσης:  από 20 Απριλίου έως 30 Μαΐου 2019.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η χορωδία του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Εύηχον».

Πρόκειται για εικαστική εγκατάσταση  της Μαρίας –Σμαράγδας Σκούρτα,  που εντάσσεται στο πασχαλινό κλίμα με ειδική θεματική  ενότητα σχετική με τη συλλογή των υφασμάτων του Μουσείου Ζακύνθου. Μοτίβα από υφάσματα του 17ου και του 18ου αιώνα μετασκευάζουν καλλιτεχνικά τα πασχαλινά αυγά. Η έκθεση συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος που καταλήγει σε μια συνάντηση της σύγχρονης τέχνης με την παλαιότερη. Το έργο–εγκατάσταση της Μαρίας–Σμαράγδας Σκούρτα εντάσσεται σε μία τάση συνάντησης της Αρχαιολογίας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση: Ar(t)chaiologie. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο εικαστικό προϊόν.

 Η  Μαρία- Σμαράγδα  Σκούρτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές  σπουδές  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  της  Αθήνας. Ειδικεύθηκε στο Παρίσι, στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας, ενώ στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, στο μετόχι του  Ευαγγελισμού, εμβάθυνε στη ζωγραφική του Φ. Κόντογλου. Εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ασχολείται με τις Βυζαντινές Μεταγραφές Χειρογράφων Κειμένων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικές από αυτές είναι :
  • 2013. «Βυζαντινές  Μεταγραφές». Λάβρα του Κιέβου 
  • 2016. Έτος  Ελλάδας –Ρωσίας. «Η τεχνική της διαφάνειας της Ρώσικης Εικόνας». Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας 
  • 2017. Διεθνής Ημέρα Μουσείων. «Υποθετικές ανακατασκευές ιστορίας και μνήμης» στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς τόπους του Μυστρά και της Μονεμβασιάς. 
  • 2018. Μεταγραφές από χειρόγραφα του Αγίου Όρους με θέμα «Ζωδιακός Κύκλος». Μπελλώνιο Μορφωτικό Ίδρυμα. Σαντορίνη 
  • 2018 Έκθεση  «Πομπηία, Μεγεθύνσεις και Μεταμορφώσεις μετά την φωτιά» στο Mουσείο της Πόλεως των Αθηνών 
  • 2019 Έκθεση  « Εικόνες που σκέπασε η λάβα» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα
 Εικαστικός, postgraduate ΑΣΚΤ 
marsmarskou@gmail.com

Visual artist:
Δημήτρης Αναστασόπουλος

http://marsmarskou.wixsite.com/soloexhibition2016

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΟΣ: 


...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails