© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη Τήνου


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Ιστορικό του Μουσείου

Την επανάχρηση και επέκταση του πρώην Δημοτικού σχολείου του Κάμπου στην Τήνο, σε «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», οραματίστηκε προ ετών, ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου.
     Με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και του καλλιτέχνη, συστάθηκε το Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου με την επονομασία «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» και η προσπάθεια για την πραγματοποίηση του έργου, ξεκίνησε.
     Το 2005 εντάχθηκε στις οριζόντιες δράσεις - μελέτες του προγράμματος «Θησέας». Το 2008 ξεκίνησε το έργο σε σχέδια του Μάνου Περράκη και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Σημαντική για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, ήταν η συνεισφορά της οικογένειας Τσόκλη, η οποία παραχώρησε στο Μουσείο για τις ανάγκες του, το παρακείμενο κτίριο πλήρως ανακαινισμένο.
     Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 21 Μαΐου του 2011.

Στόχοι και λειτουργία του Μουσείου

Σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό, κύριος στόχος του Μουσείου είναι να προβάλλει το έργο του Κώστα Τσόκλη και μέσα απ’ αυτό, να φέρει σ’ επαφή το ευρύ κοινό με τη σύγχρονη τέχνη.
     Το έργο του καλλιτέχνη είναι πολύ μεγάλο σε αριθμό, γι’ αυτό κάθε χρόνο, ένα μέρος της μόνιμης συλλογής θα ανανεώνεται, είτε με θεματικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, είτε με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που έχουν σχέση με το έργο του ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές περιόδους της δημιουργίας του.
     Παράλληλα με τα έργα του Κώστα Τσόκλη, στο Μουσείο είναι συγκεντρωμένο όλο το αρχείο του καλλιτέχνη, βιογραφικά στοιχεία, άρθρα, συνεντεύξεις, κατάλογοι εκθέσεων, βιβλία, φωτογραφίες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που προβάλλονται καθημερινά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου.
     Επιπλέον στόχοι του Μουσείου είναι να προσφέρει συνεχώς ευκαιρίες για νέες αισθητικές συγκινήσεις, νέες γνώσεις και ψυχαγωγία στο κοινό του.


Οι δραστηριότητες του Μουσείου περιλαμβάνουν:
• καλλιτεχνική βιβλιοθήκη
• οργάνωση διαλέξεων από ιστορικούς Τέχνης και ανθρώπους του πνεύματος, της λογοτεχνίας, του θεάτρου κ.ά.
• σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με την Τέχνη και την Εκπαίδευση
• προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
• μία φορά την εβδομάδα προβάλλονται στον προαύλιο χώρο του Μουσείου κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τη ζωή μεγάλων καλλιτεχνών
• θεατρικές και μουσικές παραστάσεις παρουσιάζονται στο Θέατρο στον Κουμάρο.

Αναλυτικά τα προγράμματα είναι αναρτημένα στο Μουσείο, στον Δήμο και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τήνου. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 22830 51009. email tsoclismuseum@gmail.com
     Το Μουσείο λειτουργεί από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 13:30 και 18:00 – 21:00. Tρίτη κλειστά.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails