© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Επίτιμος διδάκτορας ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο διάσημος γλύπτης Franz Erhard Walther


Με θέμα αριστοτελικής λογικής ("Όργανον - Μέθοδος Τέχνης") και τη βοήθεια σειράς διαφανειών με έργα του από την δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, επιχείρησε ο βραβευμένος με "Χρυσό Λέοντα" διάσημος γλύπτης Franz Erhard Walther, ο (σύμφωνα με τους κριτικούς απ όλο τον κόσμο) "εικαστικός επίγονος του Αριστοτέλη", να εξηγήσει τη ...λογική της τέχνης του, ενώπιον ολιγομελούς ακροατηρίου, στη σημερινή αναγόρευση του στο ΑΠΘ ως επιτίμου Διδάκτορα του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. 

Γεννημένος πριν από 80 ακριβώς χρόνια στη Φούλντα της Γερμανίας, ο Franz Erhard Walther σπούδασε γλυπτική με τον Karl Otto Götz και υπηρέτησε ως Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου από το 1971 έως και το 2005.

“Κοντά του, κατανοήσαμε τον διάλογο των τεχνών με την ιστορία και τη διαφάνεια της εικαστικής γενεολογίας, χάρη στην επιμονή του για το αυτονόητο. Μας έπεισε πως η εσωτερική λογική δεοντολογία, έπρεπε να διέπει κάθε “παλαβή” εικαστική πρόταση μας ...ήταν αυτός που όρισε το χώρο ανάμεσα στον πυρήνα και το κέλυφος“, έλεγε μεταξύ άλλων διαβάζοντας τον έπαινο του τιμώμενου ο αναπληρωτής καθηγητής του τήματος Εικαστικών Τεχνών του ΑΠΘ Αθανάσιος Πάλλας, μιλώντας για τον ...προ 30ετίας καθηγητή του στο Αμβούργο. "Τον περιμέναμε σαν τους ασθενείς το γιατρό τους, σαν τους δαιμονισμένους τον εξορκιστή τους -προκειμένου να εξετάσει και να κρίνει μια σειρά πρωτόλειων εικαστικών μας προτάσεων", έλεγε ο κ. Πάλλας ενθυμούμενος τη μαθητεία κοντά στον τιμώμενο πλέον καθηγητή του. "Το σχέδιο έχει γίνει η γλώσσα μου. 

"Αν δεν μπορούσα να ζωγραφίσω, θα ένιωθα σιωπηλός”, έλεγε σε συνέντευξή του, ο 80χρονος σήμερα, Franz Erhard Walther, ο οποίος το Μάιο του 2017, απέσπασε τον "Χρυσό Λέοντα", την ύψιστη διάκριση της Μπιενάλε της Βενετίας, ως ο καλύτερος εικαστικός καλλιτέχνης παγκοσμίως. 

Σταθμό στην εικαστική του πορεία αποτελεί το περίφημο έργο "1. Werksatz", που δημιούργησε στη διάρκεια 7 χρόνων, από το 1963 έως το 1969. Πρόκειται για 58 αντικείμενα, κατασκευασμένα από ύφασμα, βαμβάκι, ξύλο και διάφορα άλλα υλικά, τα οποία ο θεατής καλείται να "χρησιμοποιήσει", καθώς ξεδιπλώνονται διαδραστικά και μπορούν να "χρησιμοποιηθούν" σχηματίζοντας γεωμετρικά σχήματα και χώρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails