© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Έργα τέχνης «παγιδεύτηκαν» στην Αυστραλία


Μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης παγκοσμίως είναι παγιδευμένα στην Αυστραλία και δεν μπορούν να επιστραφούν σε πολιτιστικούς οργανισμούς, στους οποίους ανήκουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έχουμε περίπου 100 έργα των Ματίς και Πικάσο εδώ από 23 δανεισμούς απ’ όλο τον κόσμο, από την Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου, το Μητροπολητικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι μεταξύ άλλων» δήλωσε ο Νικ Μίτζεβιτς, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Αυστραλίας (NGA) στην Καμπέρα, αναφέρουν δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου.

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης φιλοξενούσε την έκθεση «Matisse & Picasso» έως τις 13 Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έκλεισε τις πύλες της νωρίτερα.
«Είναι αδύνατο να μετακινήσουμε αυτά τα έργα με ασφάλεια, όποτε παραμένουν μαζί μας, μέχρις ότου το προσωπικό των πολιτιστικών ιδρυμάτων έρθει στην Αυστραλία για να τα συγκεντρώσει» εξήγησε ο διευθυντής της NGA.

Η διεθνής ανταλλαγή έργων μεταξύ μεγάλων δημόσιων ιδρυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων τέχνης. Αλλά η μετακίνηση αυτών των έργων σε όλο τον πλανήτη είναι μια περίπλοκη και δαπανηρή επιχείρηση.

Οι πίνακες δεν μπορούν να μεταφερθούν χωρίς συνοδεία ανθρώπου. Και επειδή τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να ταξιδέψουν πουθενά αυτό το διάστημα, δεν μπορούν και οι πίνακες. 

Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης της Αυστραλίας έχει δανείσει περίπου 1200 έργα, μερικά εντός της Αυστραλίας, κάποια στο εξωτερικό. Εκεί όπως φαίνεται θα μείνουν το επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν ένα έργο του Φράνσις Μπέικον βρίσκεται στο Χιούστον, έργο από τη σειρά Θημωνιές του Μονέ στη Γερμανία και το «Νούφαρα» του ίδιου ζωγράφου στην Πινακοθήκη του Κουίνσλαντ, ανέφερε ο Νικ Μίτζεβιτς στην εφημερίδα The Sydney Morning Herald.

Η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας έκλεισε στις 23 Μαρτίου. Η έκθεση «Matisse & Picasso» είναι η πρώτη στην Αυστραλία που πρόβαλε την ιστορία της καλλιτεχνικής σχέσης δύο καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails