© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Οι «μεγάλες φωνές» του Γαλλικού Ινστιτούτου διαθέσιμες δωρεάν από το ψηφιακό αρχείο του


Μια σημαντική συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, είναι διαθέσιμη για ακρόαση, δωρεάν, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (IFG).
Τα ψηφιακά αρχεία που ανοίγει για το κοινό το Γαλλικό Ινστιτούτο, χωρίζονται σε θεματικές (Μάης του'68, Οι μεγάλοι συγγραφείς, Θέατρο, Κινηματογράφος, Ιστορία, Οι Ελληνιστές, Ποίηση, Επιστήμες κ.ά.), που περιλαμβάνουν διαλέξεις προσωπικοτήτων όπως οι Κώστας Αξελός, Πιέρ Μπουρντιέ, Κάρολος Κουν, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Ζακ Λακαριέρ, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Πίτερ Μπρουκ κ.ά..
Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυση (1917) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Το IFG ψηφιοποίησε ένα μεγάλο μέρος των ηχητικών αρχείων, διαλέξεων και συναντήσεων που δόθηκαν στο αμφιθέατρό του, πολλές από τις οποίες είχαν εγγραφεί σε μαγνητοταινίες.
Ανάμεσα σε αυτές, το κοινό μπορεί ν' ακούσει τρεις διαλέξεις του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου και στοχαστή Κώστα Αξελού στη θεματική «Μάης του ‘68», όπως και τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου, καθηγητή στο Collège de France, Πιερ Μπουρντιέ, η οποία έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα και της απονομής του τίτλου του Διδάκτορα Honoris Causa του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην ενότητα «Θέατρο», το κοινό μπορεί ν' ακούσει τον ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολο Κουν, τον μέγα δάσκαλο της θεατρικής τέχνης Πίτερ Μπρουκ, καθώς και τον εμβληματικό στοχαστή του θεάτρου, Αντουάν Βιτέζ, που μίλησε στο κοινό του Ινστιτούτου μαζί με τον χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο Έλληνα σκηνογράφο, Γιάννη Κόκκο, τον Απρίλιο του 1985. Στην ενότητα του «Κινηματογράφου» συναντάμε διαλέξεις των Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Κώστα Γαβρά και Ροβήρου Μανθούλη, ενώ στην ενότητα των μεγάλων συγγραφέων διαλέξεις των Ναταλί Σαρότ, Λεοπόλντ Σενγκόρ και Κλωντ Σιμόν.

Αναλυτικά οι θεματικές:

«Μάης του 68»
(Κώστας Αξελός, Pierre Bourdieu)
«Οι μεγάλοι συγγραφείς»
(Nathalie Sarraute, Léopold Senghor, Claude Simon)

«Θέατρο»
(Κάρολος Κουν, Antoine Vitez Γιάννη Κόκκος, Peter Brook)

«Κινηματογράφος»
(Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Ροβήρος Μανθούλης)

«Ιστορία»
(Georges Duby, Marc Ferro, Philippe Lacoue Labarthe)

«Οι Ελληνιστές»
(Jacqueline de Romilly, Jacques Lacarriere, Jean-Pierre Vernant)

«Ποίηση»
(Yves Bonnefoy, Michel Tournier, Miriam Cendrars)

«Επιστήμες»
(Pierre-Gilles de Gennes, Hubert Reeves, Georges Charpak)

«Οι συγγραφείς»
('Αρης Φακίνος, Βασίλης Αλεξάκης, Amin Maalouf)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails