© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Μνημονεύοντας την Άρια Κομιανού (1938-2015)



[Για την έκθεση ξυλογραφιών της AΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, περίφημης χαράκτριας της πατρίδας μας, που λαμβάνει χώραν στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" (Μπανάτο Ζακύνθου, 15.6-15.8.2020), πέντε χρόνια μετά το φευγιό της για την Αιωνιότητα, ο καλός ποιητής ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΕΡΡΑΣ ανέλαβε κι έγραψε το συνοδευτικό κείμενο, συνοπτικό και άκρως περιεκτικό σε πληροφορίες και συναίσθημα για την αγαπημένη Καλλιτέχνιδα. Το κείμενο ακολουθεί:]

Εκλεκτή, αγαπητή και πιστή φίλη της Ζακύνθου, η αείμνηστη Άρια Κομιανού εύλογα δηλώνει «παρούσα» στον χώρο τον καλλιτεχνικό αλλά κυρίως στη σκέψη και στην καρδιά όσων, λίγο-πολύ, την γνώρισαν και συνομίλησαν μαζί της, εδώ ή στην Αθήνα (και αλλού), καθώς και όσων συνεργάστηκαν αρμονικά, επικοινωνώντας ευχάριστα και ειλικρινά, είτε τακτικά είτε και αραιά διαστήματα, εκτιμώντας ανεπιφύλακτα το ήθος της, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα της, την ευγένεια και την ευδιάθετη φιλική της στάση, την ανιδιοτέλειά της, την ώριμη και γόνιμη καλλιτεχνική της «φύση». Και ακόμη, την ποιότητα του έργου της, τη συνεπή αφοσίωσή της στον τομέα της χαρακτικής και της ζωγραφικής (από το 1962 έως το τέλος της ζωής της).
     Ιστορικοί της Τέχνης, τεχνοκριτικοί, μελετητές και απλοί θαυμαστές του έργου της από νωρίς αξιολόγησαν, σοβαρά και αντικειμενικά, την έντεχνη προσφορά τής μ’ έμφυτο ταλέντο και ειδικές σπουδές Άριας Κομιανού, επισημαίνοντας πολλά και κύρια γνωρίσματά της, όπως η καλαισθησία, η λεπτότητα, η ομοιογένεια ύφους και τεχνικής, η θεματική ποικιλία (μορφές ή πρόσωπα, πουλιά, άνθη, καρποί, χώροι, αντικείμενα), η κυρίαρχη σύνθεση - αντίθεση λευκού και μαύρου χρώματος (με χρήση, ακόμη, και άλλων, όπως του κόκκινου, του κίτρινου, του γκρίζου), παραπέμποντας στο Φως και στη Σκιά, στον ορατό και αόρατο κόσμο, κτλ.
     Όλα τα έργα της Άριας Κομιανού φέρουν τη σφραγίδα του προσωπικού της ταλέντου και της γνώσης των μυστικών της Τέχνης της, του σεβασμού της καλλιτεχνικής παράδοσης και των αξιόλογων δασκάλων της αλλά και της νεωτερικής τεχνοτροπίας, συνδυάζοντας γενικά το ρεαλιστικό με το συμβολικό ή αλληγορικό στοιχείο, το απλό ή το εύληπτο με το σύνθετο ή το ουσιαστικό, το συγκεκριμένο με το αφαιρετικό, τις λεπτές γραμμές με τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα…
     Τα έργα τής Άριας Κομιανού αποπνέουν ποιότητα, ικανότητα ή επιδεξιότητα, δυναμισμό, ταλέντο, πρωτοτυπία, σεβασμό στους κανόνες της Τέχνης, καθώς και στον νοήμονα και ευαίσθητο κριτή-θεατή, προσφέροντας στοιχεία ελκυστικά, γοητευτικά, άξια προσοχής, παρατήρησης ή προβληματισμού δημιουργικού.
     Η Άρια Κομιανού τίμησε με τη στάση ζωής της και με το έργο της τους τόπους όπου έζησε και εργάστηκε καθώς και τα πρόσωπα με τα οποία γνωρίστηκε και συνεργάστηκε, όπως συνέβη και στη Ζάκυνθο παλιότερα, με την παρουσία της στην «Αίθουσα Τέχνης» (της Μαρίας Πλατανιά) και με την ανάπτυξη φιλικής σχέσης με Ζακυνθινούς δημιουργούς, με φιλοτέχνηση και αξιόλογων έργων, όπως οι προσωπογραφίες του Φώσκολου, του Σολωμού, του Κάλβου (φανταστική), του Ξενόπουλου του Κονόμου…
     Η Άρια Κομιανού, μ’ επίγνωση βαθύτερη και περισσή τού ρόλου τού υπεύθυνου καλλιτέχνη, επιτέλεσε το χρέος της και άξια αναγνωρίστηκε και (επι)βραβεύτηκε μέχρι το τέλος, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και αναμνήσεις ευχάριστες, όχι μόνο για το σημαντικό έργο που άφησε αλλά και για την ανθρώπινη πληθωρική πλευρά της. Αυτής που νοερά παραμένει πάντοτε «ζωντανή» και αισθητή, διδάσκοντας πολλά με το παράδειγμά της.
     Άξια ιδιαίτερης τιμής και μνημόνευσης, η φιλοζακυνθινή Άρια Κομιανού δίκαια τιμάται από το πολιτιστικά δραστήριο «Αληθώς» του Μπανάτου, χάρη στους υπεύθυνους και φιλομνήμονες δημιουργούς και λειτουργούς του. Με την συγκέντρωση και έκθεση εδώ, ενός μέρους από την καλλιτεχνική της δημιουργία, στρέφεται και πάλι η προσοχή μας στον «όμορφο ηθικό» και αξιέπαινο ή αξιοθαύμαστο κόσμο της Άριας Κομιανού, για να δούμε ή να προσεγγίσουμε όχι μόνο εξαίρετα χαρακτικά της αλλά και την πίσω από αυτά ανθρώπινη υπόστασή της, σε καιρούς δύσκολους για μια γυναίκα του καλλιτεχνικού-εικαστικού χώρου. Αυτού, στον οποίο η φιλοποιητική Άρια Κομιανού διακρίθηκε και βραβεύτηκε, με κύριο κέρδος την εκτίμηση και την φιλία πολλών, αν όχι όλων, όσοι την γνώρισαν. Όπως δηλαδή έγινε κ’ εδώ, στην προσφιλή της Ζάκυνθο, του χθες και του σήμερα, με την «εικόνα» της να παραμένει άσβηστη και φιλικά καθοδηγητική, υπερβαίνοντας το στοιχείο τής όποιας θλιβερής απουσίας ή του Κενού. Κι αυτό, χάρη στην άρρηκτη σύνδεση Τέχνης και ζωής ποιοτικής, όπως συμβαίνει και με την τιμητική και για την πολιτιστική Ζάκυνθο περίπτωση της Άριας Κομιανού.
Διονύσης Σέρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails