Πολλές φορές, πηγαίνοντας προς τον Βασιλικό Ζακύνθου, ελάττωνα πάντα ταχύτητα, όταν περνούσα από τον λόγγο του Αγίου, στο Ξηροκάστελο, για να θαυμάσω άλλη μια φορά αυτόν τον υπέροχο πίνακα, με όλες τις δροσερές αποχρώσεις του πράσινου.
Δεν τον είχα όμως περιηγηθεί μέχρι τώρα και ήταν ευκαιρία μετά την πρόταση της φίλης μου Κας Μαρίνας Γιατρά, να επισκεφτούμε τον πάλαι ποτέ Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο οποίος ευρίσκεται εκεί .
Και ως συνηθίζω πριν επισκεφτώ έναν τόπο, ψάχνω στοιχεία για αυτόν.
“Μοναστήρι και εκκλησία σωζόμενα στα τέλη του 15ου αιώνα στην περιφέρεια του χωριού Ξεροκάστελλο. Αρχικά περιήλθαν στην κυριότητα της Βενετίας, η οποία τα παραχωρούσε σε διάφορους Ιερωμένους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ήταν ιδιοκτησία του μοναστηριού των Στροφάδων. Πλάι στο μοναστήρι, υπήρχε Πύργος. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τις επιδρομές των πειρατών, όπως και ολόκληρος ο συνοικισμός του Ξεροκάστελλου. Στα τέλη του 19ου αιώνα σωζόταν ένα εξωκλήσι, ερείπια των κελιών και ο Πύργος. Στο μοναστήρι αυτό κατέφυγε ο ευγενής και άρχων Μιχαήλ Κατακουζηνός της Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος θέλοντας να γίνει μοναχός συνέταξε την διαθήκη του εκεί την 17ηΜαίου 1524(Σ/φος Γαλεάτσος Στουρίων)”, αναφέρει ο Ντίνος Κονόμος, στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ, Αθήνα 1967, στο αντίστοιχο λήμμα.
“Εις το όνομα του πατρός και του υιού καί του αγίου πνεύματος αμήν, έτη άπό της Χριστού γεννήσεως αφκδ΄. μηνός Μαγίου ιζ'. ίνδικτιώνος ιβ'. είς τήν Άγίαν Τριάδα είς το Άργάσι”, διαβάζουμε στην από 17 Μαΐου 1524 διαθήκη του άρχοντα Μανουήλ Κατακουζηνού, η οποία έχει δημοσιευτεί από τον Λεωνίδα Ζώη στο πόνημά του Έγγραφα του ΙΣΤ΄ αιώνος εκ του αρχείου Ζακύνθου.
Η διαδρομή από τον επαρχιακό δρόμο μέχρι την θέση της εκκλησίας δεν περιγράφεται! Ελαιόδεντρα παμπάλαια, φτέρες πολλές φτέρες ολόδροσες, πικροδάφνες ολάνθιστες με τα ροζ δηλητηριώδη όμως λουλούδια τους, κυπαρίσσια, πεύκα και διάφορα άλλα δέντρα απλώνονται παντού μέχρι ψηλά στο γεροσπήλαιο (ιερό σπήλαιο).
Μεγάλη εντύπωση προξενούν, οι μεγάλες παλιές νεροσυρμές και οι τεράστιοι βράχοι, ατάκτως ερριμμένοι, λες και εκεί είχε συμβεί μια μεγάλη γεωλογική αναταραχή.
Φθάνοντας αντικρίζουμε μέσα σε μια πυκνή συστάδα δέντρων το πάλαι ποτέ μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Ξηροκάστελο, το οποίο στα ιστορικά έγγραφα αναγραφόταν ως του Αργασίου.
Ο Ναός, μονόκλιτη βασιλική, διαστάσεων 9,50 επί 5,10 μέτρων λιθόκτιστος, που σώζεται σε κάποια τμήματα μέχρι το ύψος της στέγης έχει πάρει τα χρώματα της περιβάλουν φύσης και δύσκολα διακρίνεται από μακρυά. Το ιερό έχει εξέχουσα ημικυκλική μορφή εξωτερικά, εσωτερικά δε είναι υπερυψωμένο από τον κυρίως Ναό κατά 15 εκατοστά περίπου!
Στη θέση της Αγίας Τράπεζας, φύεται ένα μεγάλο κυπαρίσσι, ενώ σε καλή κατάσταση είναι η Αγία πρόθεση.
Οι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι τοπικής προέλευσής οι τοίχοι επιχρισμένοι, εσωτερικά και εξωτερικά. Διατηρούνται ακόμη στον βόρειο τοίχο, η είσοδος και δύο τοξωτά ανοίγματα παραθύρων.
Πλακόστρωση δεν εντόπισα, παχύ το στρώμα των φύλλων άλλωστε, υπάρχουν όμως αρκετά ολόσωμα λίθινα σκαλοπάτια.
Ο ναός είναι σε επαφή, στο δυτικό μέρος με χώρους αποθηκευτικούς και βοηθητικούς οι οποίοι λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι σε διάφορα επίπεδα μεταξύ τους που επικοινωνούν με σκαλοπάτια.
Σε ένα από αυτά ευρίσκεται πέτρινος φούρνος κυκλικού σχήματος και πιθανόν αυτός ο χώρος να ήταν το μαγειρείο του Μοναστηριού.
Ίχνη κωδωνοστασίου δεν εντοπίστηκαν, ούτε και του αμυντικού Πύργου που αναφέρεται πως υπήρξε.
Υπάρχουν πολλοί σωροί από πέτρες σε διάφορες θέσεις, που ίσως αποτελούσαν το οικοδομικό υλικό των κατασκευών που λείπουν.
Χρειάζεται να γίνει αρχαιολογική έρευνα, για να χρονολογηθούν οι διάφορες κατασκευαστικές φάσεις του συγκροτήματος, το οποίο έχει ζωή τεσσάρων και πλέον αιώνων και έχει υποστεί καταστροφές από λεηλασίες και φυσικά φαινόμενα.
Ολοκληρώνοντας την μικρή αυτή αναφορά, εκφράζω την ευχή να συντηρηθούν αυτά που υπάρχουν και να μην καταλήξουν και αυτά ως άμορφοι σωροί λίθων!
Ο ανατολικός και νότιος τοίχος. |
Τα δύο αψιδωτά παράθυρα της βόρειας όψης. |
Οι βοηθητικοί χώροι σε επαφή με το νότιο τμήμα του |
Ο κυκλικός λίθινος φούρνος |
Νεροσυρμές και βράχοι |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου